EURO 2020

Grupa A: Azuri iznenadili ofanzivom, Turci pali na psihi, Švicarci "sazreli"

Prvo kolo Grupe A donijelo je očekivane rezultate, a može se reći da su Turci razočarali. Drugo kolo donosi mnogo uzbuđenja

Bh. stručnjak mogao je biti zadovoljan bodom. UEFA

Piše: M. Kadić

12.6.2021

I ovo Evropsko prvenstvo pokazalo je da je uvijek najteže biti u Grupi A, a pogotovo kad igrate prvu utakmicu nekog turnira, još ako je to protiv domaćina takmičenja onda je posao dodatno otežavajući.

Nakon jučerašnjeg dana najbolje to znaju Turci koji su na rimskom Olimpiku poraženi s 3:0 od Italije, koja je sve iznenadila ofanzivnom igrom. Jer realno nismo očekivali Italijane tako ofanzivne s obzirom na to da već 100 godina važe za defanzivnu naciju.

Sve četiri ekipe ove grupe su, uključujući i domaćine italijane, svoje mjesto pod suncem zaradile kao i ostale reprezentacije - preko kvalifikacija i napornim radom i dobrim igrama, to im niko ne može osporiti, i sigurno da do posljednjeg kola neće se znati ko sve ide dalje iz ove grupe.

Čovjek koji je u Grupi A posebno na sebe skrenuo pažnju nije nijedan od igrača Italije ili neke druge selekcije, nego je to selektor Azura Roberto Mančini. Dokazao je da definitivno spada u elitnu grupu italijanskih stručnjaka u posljednjih dvadesetak godina. Taktici 4-3-3 s malim iznenađenjem u samoj sredini terena (Lokateli (Locatelli umjesto Žorginja (Jorginha)), niko se nije nadao! 

Ako bi se mogla tražiti slaba tačka Italijanima onda je to spora odbrana s Kjelinijem (Chielini) i Bonućijem (Bonucci).

Turcima ostaje da u narednom kolu protiv rastrčanog Velsa napadnu svim raspoloživim snagama, a s obzirom na gol razliku 0:3 morat će jurišati na pobjedu od barem dva gola razlike. Turci imaju kvalitet za takvo nešto, ali je činjenica da su psihički posustali onda kada je to najmanje trebalo. 

Velšani su protiv Švicarske (1:1) danas pokazali koliko su opasni iz kontranapada, tokom kojih se ne može izdvojiti neki poseban igrač jer se svi bukvalno počnu kretati naprijed kada treba napasti protivnički gol. Odbrambeni tandem Rodon - Dejvis (Davies) iz redova Totenhema pokazuje zašto igra za jedan od najvećih klubova na svijetu. 

Selekcija našeg trenera Vladimira Petkovića ima ogromno iskustvo i sama činjenica što je Petković dugo na klupi pokazuje koliko je zajedništvo u ovom timu. 

Ova sve uspješnija fudbalska nacija kao da je tek sada krenula u ostvarenje svog punog potencijala, a velika Petkovićeva prednost je  što je dugogodišnjim radom u reprezentativnom taboru dobro upoznao sistem i igrače, i gotovo sigurno će iz njih na ovom takmičenju izvući maksimum. 

Sa osvojenim bodom Švicarci u narednom kolu dočekuju Italijane koji se, sigurni smo, neće naigrati previše protiv Švicarske kao što su protiv Turaka, jer Petkovićeva taktika i postavka igre ne dozvoljava protivniku da se previše rastrči po terenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.