EKSKLUZIV

Darijus Voš iz Bohuma za "Avaz": Nisam volio igrati protiv Bosanaca, poznavali su sve fudbalske trikove

Drago mi je što će se navijači vratiti na tribine - određen broj. No, osjeti se da atmosfera, ipak, nije kao prije, rekao je bivši član Elfa

VoŠ: Bosanci i Hercegovci su osta vili neizbrisiv trag u Bundesligi. VFL Bochum

Piše: G. Šumar

13.6.2021

Nekadašnji fudbalski reprezentativac Istočne Njemačke i Savezne Republike Njemačke Darijus Voš (Dariusz Wosch, 52) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na Euro 2020., ali i bh. fudbal, čiji je dobar poznavalac.

Povratak navijača

Naravno, top-tema je Evropsko prvenstvo...

- Prije svega, drago mi je što će se navijači vratiti na tribine - određen broj. No, osjeti se da atmosfera, ipak, nije kao prije, ni u gradovima gdje se igra Euro, ni u ostatku Evrope - rekao je Voš i dodao:

Moji favoriti su Španija, Francuska i Engleska. Bar za mene, reprezentacija Njemačke nije u krugu favorita. No, moguća su i iznenađenja, jer kad prođe grupna faza, onda je u jednoj utakmici sve moguće. Kao što je to napravila Hrvatska na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Ni na ovom Euru ne bih otpisivao „Vatrene“, premda je teško nadoknaditi igrače kao što su Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i još neki koji su se oprostili. No, ekipa koja u svojim redovima ima Luku Modrića je spremna na sve.

Koji igrač bi mogao obilježiti Euro 2020.?

- Pored Modrića, tu su još Mbape (Kylian Mbappe), Kejn (Harry Kane), Levandovski (Robert Lewandovski), Kimih (Joshua Kimmich)... Ekipa koja dođe do finala dat će najboljeg igrača.

Smjena generacije

Voš s priajteljima iz BiH - Muharemom Mrkonjićem i Muamerom Zukićem. Avaz

Jeste li imali priliku doći u BiH?

- Nažalost, nisam imao prilike za to ni kao igrač, kako s klubom, tako ni s reprezentacijom. Bio sam samo jednom u Zagrebu, na poziv Zorana Mamića (bivši saigrač u Bohumu – op. a.) na nekoj oproštajnoj utakmici. Zagreb i braća Mamić ostali su mi u dobrom sjećanju, o njima mogu reći samo pozitivne stvari.

Kako vidite budućnost reprezentacije BiH s Ivajlom Petevom (Ivaylo)?

- Drago mi je što je Šljiva (Zwetschge – Misimovićev nadimak u Njemačkoj) uz reprezentaciju. Ako bude dobar direktor, kao što je bio igrač, onda ćete imati puno uspjeha. Znam da je na sceni smjena generacije, odnosno da su u timu od velikih igrača ostali samo Edin Džeko i Miralem Pjanić, a da su se jedan Ibišević, Spahić, Salihović, Misimović i drugi oprostili. To bi bio bolan proces i za veće fudbalske nacije. Znam da ste mala, ali veoma talentirana država i vjerujem da će se uskoro na velikoj sceni pojaviti neki novi bh. klinci, koji će uspješno zamijeniti pomenute velike asove. Treba imati i malo strpljenja i dobro raditi s mladim igračima. A što se tiče Džeke i Pjanića, oni još uvijek pripadaju svjetskoj eliti.

Osim Pjanića, mnogi bh. fudbaleri su igrali u Bundesligi. Pored pomenutih, tu su i Sergej Barbarez, Hasan Salihamidžić... Kakav su oni ostavili trag u Njemačkoj?

- To nisu samo vrhunski igrači, nego i sportisti, ljudi. Oni nisu ostavili neizbrisiv trag u klubovima u kojima su igrali, nego i u njemačkom fudbalu. Radi se o igračima s velikim karakternim vrlinama i van terena. Zbog toga su bili uzor mnogim mlađim generacijama.

Inače, nisam volio igrati protiv Bosanaca, jer su poznavali sve fudbalske trikove.

Kako ocjenjujete rad Salihamidžića u upravi Bajerna?

- Protiv Brace sam često igrao, bio je veoma neugodan protivnik. Prgav, veliki borac, ali iskren, korektan, što je i danas. Biti sportski direktor u Bajernu je nešto posebno. Ipak, tim iz Minhena je jedan od najmoćnijih svjetskih klubova. Što se tiče njegovog konflikta s Hansijem Flikom (Flick), mislim da je bio suvišan, jer je Bajern s Bracom i Hansijem na čelu osvojio sve što se moglo osvojiti.

Vodi školu fudbala

Nakon uspješne karijere ostao je, kako kaže, uz fudbal, u njegovom Bohumu, koji se nakon duže vremena konačno vratio u Bundesligu.

- Dugo sam radio kao pomoćni trener u prvom timu, a poslije sam bio trener selekcije U-19. U Bohumu sam, između ostalih, trenirao i Gundogana (Ilkay Gundogan) i Gorecku (Leon Goretzka), koji su danas svjetska klasa. Ostali smo u kontaktu. I dalje sam uposlenik Bohuma, a trenutno vodim školu fudbala, organiziram trening-kampove i tražimo nove Sanee, Gorecke i Gundogane - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.