EURO 2020

Krste Velkoski iz Bukurešta za "Avaz": S nestrpljenjem čekamo debi na Evropskom prvenstvu i treću sreću

Samo da počne utakmica, konačno, rekao nam je kapiten Sarajeva

Velkoski (lijevo): Atmosfera nam je na velikom nivou. Arhiva

Piše: G. Šumar

13.6.2021

Kapiten kluba s Koševa Makedonac Krste Velkoski jedini je igrač iz m:tel Premijer lige BiH na Euru 2020. U ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ ljubimac navijača Sarajeva najavio je treći dan kontinentalne smotre fudbala, tokom kojeg će na teren i Makedonci, koje s druge strane terena čekaju Austrijanci.


Dobar tim

- Spremni smo za prvu utakmicu koju čekamo s nestrpljenjem - rekao je Velkoski i dodao:

Samo da počne utakmica, konačno. Svakako da u duelu s Austrijom vidimo svoju šansu. U posljednje vrijeme pokazali smo da imamo dobru reprezentaciju, koja prije svega, dobro igra. Također, atmosfera nam je na velikom nivou. Protiv Njemačke smo pokazali da se možemo nositi i s velikim reprezentacijama. Nadam se da ćemo dobro otvoriti premijerni nastup na Euru. Dva puta smo do sada igrali s Ausrijancima i oba puta izgubili, ali ovo je drugačije takmičenje, turnir sistem.

Kako u Sjevernoj Makedoniji, tako i BiH, posebno Sarajevu, navijači očekuju da će današnji duel biti treća sreća.

- Tako je... Neće se ni oni zalijetati, jer sigurno nakon naših posljednjih rezultata i Austrijanci imaju veliko poštovanje prema nama. Mi smo spremni, a nadam se, odnosno vjerujem da ćemo to dokazati i na terenu.

Ko je Vaš favorit na Euru 2020.?

- Makedonija - kao iz topa odgovorio je Velkoski i dodao:

Tu sam ja, ne mogu sad reći da je neko drugi favorit. Ipak, Italija je u petak pokazala da igra stvarno dobar fudbal, a tu su uvijek Nijemci, Francuzi, možda Nizozemci. Vidjet ćemo, bit će interesantno u svakom slučaju.


Zanimljivi mečevi

Treći dan Eura 2020. otvara duel Hrvatska – Engleska (15 sati)...

- Naravno, pratim sve. Očekujem stvarno zanimljivu utakmicu. Hrvati su malo promijenili tim, vidi se da još nisu uigrani kako treba, ali naravno da oni uvijek imaju velike ambicije.

Oni su opet respektabilan tim. S druge strane, na Engleze ne treba trošiti riječi, svako prvenstvo idu u završnicu... A cilj je trofej. U svakom slučaju, bit će dobra utakmica, koja je neizvjesna za bilo kakvu prognozu konačnog rezultata.

On će zavisiti od mnogo faktora, od otvaranja utakmice do niz detalja koji mogu odlučiti.

oKako gledate na duel Nizozemska – Ukrajina (21 sat)?

- Tu su Nizozemci sigurno favoriti. Ukrajinci nisu bili u formi u posljednjim utakmicama, mislim da im je malo poljuljana i atmosfera, koliko sam informiran.

Prema tome, Nizozemci su apsolutni favoriti.


Problemi s treningom

Jučerašnji, posljednji trening Makedonaca pred duel s Austrijancima poremetilo je jako nevrijeme u Bukureštu.

- Trebali smo već biti na treningu, ali su nam javili da je teren natopila jaka kiša - jučer oko 17 sati rekao nam je Velkoski i dodao:

Teren gdje igramo s Austrijancima je (bio) poplavljen. Prvi put smo trebali izaći na Nacionalni stadion u Bukureštu, ali..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.