GRUPA E

Enrike stvara jednu novu Španiju, Šveđani su uzdaju u disciplinu

- Imaju toliko izvrsnih igrača i često kažem da bi mogli sastaviti pet ili šest ekipa jednako dobrih, kaže selektor Švedske

Zbog korona virusa Luis Enrike ostao je bez Busketsa. UEFA

Piše: M. Kadić

14.6.2021

Utakmicom protiv Šveđana Španija u Sevilji započinje svoju turneju na Evropskom prvenstvu 2020.

Generacija koja je osvojila sve što se može osvojiti u posljednjih 15-ak godina više ne postoji, a selektor Luis Enrike (Enrique) sad mora stvarati jednu novu Španiju.

Već sama vijest da u Španiji nema nijednog igrača iz Reala Madrida šokirala je špansku javnost, a šta još Enrike sprema svojim navijačima pokazat će vrijeme. 

Ima Enrike u svom kampu jednu talentovanu ekipu, po kvaliteti možda ne kao prijašnji selektori, ali ima ekipu željnu dokazivanja. 

Treba istaći da će ovo biti prva utakmica gdje je korona virus direktno ugrozio ekipe i utjecao na krojenje sastava. Serđo Buskets (Sergio Busquets) kod Španije i Matijas Svanberg (Mattias) kod Švedske, zaraženi su trenutno. 

- Zamolili smo nekoliko igrača da dođu trenirati s nama iako trenutno nisu u našoj imenovanoj ekipi. Kad sam pozvao šestoricu novih seniora, rekao sam im da ne budu razočarani ako se ipak ne pridruže ekipi. Svi su odmah rekli DA! Otprilike za tri minute otkazali su sve svoje planove, otkazali praznike i došli trenirati s nama, da budu tu iako su znali da vjerovatno neće biti u prvom timu, rekao je Enrike.

Šveđani, nakon što su saznali da Zlatan Ibrahimović neće putovati na Euro, stigli su na takmičenje bez neke velike zvijezde. Nisu je imali ni na SP-u u Rusiji gdje su kolektivnom igrom i snažnom odbranom dokazali da mogu mnogo i dogurali su do četvrtfinala.

Selektor Švedske Jane Anderson (Janne Andersson) o Špancima ima visoko mišljenje.

- Svjesni smo kakav nas rival čeka. Imaju toliko izvrsnih igrača i često kažem da bi mogli sastaviti pet ili šest ekipa jednako dobrih. Tako da nam nije bitno ko će kod njih igrati, važno je kako se mi postavimo na terenu, kaže Anderson.

Zanimljivo, dvije reprezentacije susrele su se u kvalifikacijama za EP, uz remi i trijumf Enrikeove družine.


Španija - Švedska (21 sat)


Moguće postave

ŠPANIJA: Simon; Aspilikueta (Azpilicueta), Pau Tores (Torres), Laporte, Alba; Rodri; Ljorente (Llorente), Koke, Tiago (Thiago), Feran Tores (Ferran Torres); Moreno.

ŠVEDSKA: Olsen; Lustig, Lindelof, Janson (Jansson), Augustinson (Augustinsson); Klaeson (Claesson), Larson (Larsson), Ekdal, Forsberg; Kuason (Quaison), Isak.



Kladionica Mozzart na pobjedu Španije daje kvotu 1,47, dok je kvota na pobjedu Švedske 8,50. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.