EURO 2020

Vladimir Petković iz Rima za „Avaz“: S optimizmom gledamo naprijed

Italijani su jedan od favorita na Evropskom prvenstvu, ne samo u našoj grupi, rekao je Sarajlija

Vladimir Petković. Arhiva

Piše: G. Šumar

14.6.2021

Selektor reprezentacije Švicarske, Sarajlija Vladimir Petković u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na start Eura 2020.


Furiozni „Azuri“

- U prvoj utakmici protiv Velsa (1:1 – op.a.) statistika je bila na našoj strani, no nismo bili dovoljno konkretni u završnici. Bilo je i malo nesreće, možda je sudija mogao svirati i onaj penal nad Embolom? Također, kod drugog našeg gola je bio mali ofsajd,“milimetarski“. Inače, prve utakmice su uvijek teške, rekao je Petković i dodao:

- S optimizmom gledamo naprijed. Pokušat ćemo osvojiti bodove protiv Italije.

Azuri“ su pod komandnom palicom Roberta Manćinija (Mancini) imaju 27 pozitivnih rezultata bez poraza. Posljednji put, Italija je napustila teren pognute glave, prije gotovo tri godine protiv Portugala... U nizu imaju devet uzastopnih pobjeda i gol-razlikom 28:0.

- Italijani su jedan od favorita na Evropskom prvenstvu, ne samo u našoj grupi... Bilo bi veliko iznenađenje ako izborimo pozitivan rezultat, ali mi smo pokazali i protiv Njemačke, Španije... da možemo igrati protiv takvih ekipa. Šteta je jedino što obje preostale utakmice igramo na strani, odnosno u Rimu, te nakon toga u Bakuu protiv Turske. Za Turke je to skoro kao da igraju kod kuće, a na tribinama može biti ispunjeno 50 posto sjedećih mjesta – ističe nekadašnji igrač kluba s Koševa.

Inače, Italija, Njemačka, Engleska... koje grupnu fazu igraju kod kuće imaju „veliku prednost“

- Mislim da je tu skroz nerealna situacija, da četiri ili šet ekipa imaju takve prednosti. I oni su mogli putovati, naprimjer Italija u Baku, ili Engleska, Njemačka... u neku drugu državu. Ne znam čemu to vodi, mogli su bar jednu utakmicu odigrati na neutralnom terenu.


Individualni kvalitet

Na pitanje kako ste vidjeli dosadašnji tok Eura 2020, Petković odgovara:

- Tvrde utakmice, pogotovo ko igra od 15 sati kada je vručina. Dosta i tih nekih drugih stvari utiče na konačan rezultat. Također, uvodnim mečevima vidjelo se da niko nije htio da puno rizikuje. Jedino su Italijani uspjeli da se jednostavno riješe Turaka. Ali i tu je trebao prvi gol (u drugom poluvremenu – op.a.) da se sve otvoriSlično je bilo i u duelu Rusija – Belgija (0:3 – op.a.), ali nisam gledao taj meč jer smo bili na putu za Rim...

Također, dodaje i ovo:

- Vidjelo se da ekipe koje posjeduju i individualnost imaju prednost.


Slučaj Eriksen

- Tek poslije onoga što se desilo Kristijanu Eriksenu (Christian) vidi se koliko nisu važni (samo) rezultati utakmica. Sve se mora malo relatizirati... Važno je da je on sada u dobrom zdavstvenom stanju i da je van životne opasnosti, rekao je Petković, koji od 2014. godine uspješno vodi reprezentaciju Švicarske.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.