EURO 2020

Zvjezdan Misimović o derbiju Njemačka - Francuska: Ko večeras kiksa veoma teško će se domoći nokaut-faze takmičenja

Iskren da budem, na ulicama grada se ne osjeti baš nešto da se ovdje igra Evropsko prvenstvo, prenosi popularni Miske

Zvjezdan Misimović. Arhiva

Piše: G. Šumar

15.6.2021

Derbi 1. kola Evropskog prvenstva u fudbalu večeras će od 21 sat u Minhenu odigrati dva favorita Eura 2020 - reprezentacije Njemačke i Francuske. Tim povodom razgovarali smo sa Zvjezdanom Misimovićem, koji nam je iz u glavnog grada Bavarske prenio svoje impresije.


„Grupa smrti“

- Očekujem interesantnu, prvu utakmicu u „grupi smrti“. Maltene, ko kiksa u toj utakmici veoma teško će se domoći nokaut-faze takmičenja. Bit će baš zanimljivo - ističe Misimović.

Ko je Vaš favorit?

-Francuska, sigurno, ima bolje pojedince, ali Njemačka igra kod kuće, što je, sigurno, „mala“ prednost. Francuska je svjetski prvak, a Nijemci znaju igrati te velike turnire, gdje iz utakmice u utakmicu dižu formu i igraju bolje. Iskren da budem, ne znam koga bih favorizirao.

Kakva je atmosfera u Minhenu nakon velike korana krize? Je li ponovo fudbal na prvom mjestu?

- Nije još. Iskren da budem, na ulicama grada se ne osjeti baš nešto da se ovdje igra Evropsko prvenstvo. Ići ću na utakmicu Njemačka – Francuska pa ćemo vidjeti kako će to izgledati.

Inače, na tribinama će biti oko 14 hiljada gledalaca. Ponavljam, u gradu se ne osjeti ona prava fudbalska atmosfera, kao što je to bio slučaj prije korona krize i(li) prije velikih utakmica, evropskih ili svjetskih prvenstava. Nema fudbalske euforije ili groznice kao prije.


Nezgodni Ukrajinci

Kako ocjenjujete kvalitet fudbala u prvim utakmicama Eura?

- Dobro to sve izgleda. Igra se u dobrom tempu, a već je bilo nekoliko interesantnih utakmica. Za sada navijači mogu biti zadovoljni. Također, drago mi je što se publika konačno vratila na tribine, nije u velikom broju, ali i u ovim postocima to mnogo znači.

Koja reprezentacija će biti novi evropski prvak?

- Možda Francuska, ali sve te velike ekipe – Njemačka, koja, ponavljam, diže formu tokom završnog turnira, Italija, Engleska su u krugu favorita. Englezi su dobro izgledali protiv Hrvatske.

Kakav je dojam na Vas ostavila Ukrajina protiv Nizozemske (2:3), koja je naš protivnik u kvalifikacijama za Mundijal 2022.

- Nezgodna ekipa. Nemaju pojedince, tako da kažem, ekstra klase, ali kao ekipa su dobri. U nedjelju su se vratili nakon 0:2, što pokazuje dodatni kvalitet.

Ima li žala što naš državni tim ne igra na Euru 2020?

- Ima, sigurno. Kad sve analiziramo i vidimo da smo imali velike šanse da budemo tu, mora biti žala, sto posto. Mislim da mi imamo, naprimjer, kvalitetniju ekipu od Makedonaca, ali i igrački kadar od još njih. Baš je šteta što nismo iskoristili tu veliku šansu protiv Sjeverne Irske. Iz svega toga treba izvući pouke. Za Svjetsko prvenstvo sada je drugačiji modus kvalifikacija, veoma je teško izboriti plasman, ali...

Džeko i Pjanić

Analizirajući posljednje utakmice naše reprezentacije protiv Crne Gore (0:0) i Danske (0:2), popularni Miske prvo ističe da je junski termin veoma nezgodan.

- Nismo nešto dobro izgledali. Imali smo dosta otkaza, a i poštedjeli smo Pjanu (Miralem Pjanić) i Edina (Džeko). Normalno, Edin je odigrao dosta utakmica, a polako već ulazi u godine, a Pjana je imao veoma tešku situaciju, psihički, u Barsi. Od njih očekujem da u septembru ponovo budu na 100 posto. S druge strane, vidjeli smo dosta novih imena. Neki od njih su iskoristili šansu, a neki nisu opravdali taj reprezentativni nivo. Nadam se da će u septembru svi naši igrači biti zdravi i spremni za važne utakmice – rekao je Misimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.