EURO 2020

Meho Kodro za „Dnevni avaz“: Povratak navijača je vratio draž fudbalu

Luis Enrike se malo razlikuje od drugih trenera – voli posjed, ali voli i traži i igru u dubinu, analizira naš stručnjak

Meho Kodro. Arhiva

Piše: G. Šumar

16.6.2021

Naš fudbalski stručnjak Meho Kodro, nakon uspješne sezone sa švicarskom „Stade“ Lozanom, odmara u rodnom Mostaru, gdje je odgledao 1. kolo Eura 2020.


Ozbiljna priča

- Nisam gledao sve utakmice, ali otprilike, rezultati su unutar očekivanog, konstatira Kodro u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodaje:

- Remi Španije protiv Švedske je relativno iznenađenje... Španci su dobro igrali, trebali su pobijediti, ali eto, falilo im je to što je najvažnije u fudbalu – gol. Ali do tog krajnjeg cilja, sve su dobro (u)radili. Imali su kvalitetan posjed, pošto se nekada Španci guše u tome. No, u ponedjeljak su imali i posjed, i dubinu, i igru unutra i vani, šanse, ali nisu imali sreće.

Španci su završili utakmicu s 953 dodavanja, što je rekord evropskih prvenstava.

- Pa dobro, u toj sadašnjoj filozofiji španskog fudbala to je to – imati posjed lopte. Oni misle da će s tim posjedom biti bliži pobjedi. Luis Enrike se malo razlikuje od drugih trenera – voli posjed, ali voli i traži i igru u dubinu. Mislim da su protiv Švedske igrali baš na način na koji on to voli. Trebali su dobiti, ali nisu, samo zato što je falio gol. A bilo je dobrih šansi, premda su mogli biti i kažnjeni preko malog Isaka, koji je skoro dobar igrač. Igra u Real Sosijedadu (klubu iz grada u kojem se skrasila porodica Kodro – op.a.). Inače, u toj grupi, kao i u svim ostalim, otvorena je „priča“ – ističe legendarni napadač Veleža, Real Sosijedada, Barcelone, Tenerifa, Deportivo Alaveša...

Analizirajući kvalitet igrača i selekcije, Kodro izdvaja pet-šest favorita.

- Ne vidim baš nikoga kao izrazitog favorita. Ali, novog prvaka treba tražiti između Francuske, Engleske, Njemačke. Italija isto tako igra dobro, a tu su i Portugal, Španija. Stalno se vrtimo oko istih... Engleska u zadnje vrijeme najavljuje tu neku svoju ozbiljnu priču. Imaju dobru, mladu ekipu – brzu, počeli su dobro, pa se svašta od njih može očekivati. Portugal, također, može „iznenaditi“. Ne znam da li je to baš adekvatan termin, pošto su oni aktuelni prvaci. Također, volim i način igre na koji igra Belgija – oni igraju dobar fudbal. Ni za njih se ne može reći da nisu favoriti. Sve te ekipe su u jednom visokom rangu i kada igraju između sebe jako je teško odrediti favorita. Tu odlučuje i trenutna forma i sve ostalo – rekao je Kodro.

Belgijanci igraju različito od ostalih favorita.

- Oni igraju s tri igrača nazad i pojačanom sredinom, a imaju izvanredan zadnji pas i te igrače prema naprijed. Baš su zanimljivi, analizira Kodro, koji je radostan zbog povratka navijača .


Hibridna igra

Kako kaže, to je bio pravi potez.

- To je pravi fudbal. Ponovo počinje da miriše na fudbal. Sjetite se utakmica i u Ligi prvaka – bez gledalaca, kao trening utakmica. Povratak navijača je vratio pravu draž fudbalu. I tu strast. A bez navijača, sve je to nekako hibridno – naglasio je Kodro, koji će i naredne sezone vodit švicarsku „Stade“ Lozanu

Kenan operiran

Mehin sin Kenan, naš reprezentativni napadač iz Valjadolida, operiran je prije 15 dana, nakon što je imao problema s bočnim dijelom stopala.

- Sad je u fazi rehabilitacije, a mora pauzirati mjesec i po ili dva – otkriva Meho.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.