EKSKLUZIV

Svjetska nogometna zvijezda Jirgen Koler za "Avaz": Simon Kjer je već šampion

Sada je najvažnije da Eriksenov zdavstveni bilten ide nabolje, istakao je nekadašnji as Kelna, Bajerna, Juventusa, Borusije i Elfa

Jirgen Koler. DFB

Piše: G. Šumar

17.6.2021

Prvo kolo Eura 2020 zaključio je najveći derbi dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva

U sudaru fudbalskih velesila aktuelni svjetski prvaci Francuzi su s 1:0 savladali Njemačku u Minhenu. Tim povodom legendarni Jirgen Koler (Jurgen Kohler 55), nekadašnji as Kelna, Bajern Minhena, Juventusa, Borusije Dortmund i reprezentacije Njemačke, u ekskluzivnom intervju za „Dnevni avaz“ istakao je da dueli dva, kako kaže, fudbalska giganta, uvijek privlače pažnju svjetske javnosti.


Bili na nivou

- Pobijedio je kvalitet. Francuska trenutno ima više kvalitetnih pojedinaca, iako me ni moji Nijemci nisu razočarali. Borbenošću i trkom su bili na nivou Francuske - istakao je Koler, koji je 1990. godine bio svjetski prvak s Njemačkom i dodao:

Odbrana Elfa je igrala sigurno, a autogol Humelsa je bio nesreća. No, Mbapea i društvo je teško čuvati 90 minuta. Srednji red s Krosom i Gindoganom je defanzivno dobro odradio posao, ali je bilo premalo akcija prema naprijed. Sve u svemu, zaslužena pobjeda „Trikolora“.

Kako komentirate dosadašnji tok Eura?

- Kao i u svim ostalim segmentima društva, tako i u fudbalu, korona diktira pravila. Nijedan tim nije mogao optimalno da završi pripreme, jer mnogi igrači su morali da pauziraju, odmaraju... Što se tiče do sada prikazanog, nije bilo većih iznenađenja. Možda je Poljska iznenadila porazom protiv Slovačke, ali mora se reći i da su Slovaci zasluženo pobijedili. Italija je pokazala veoma dobru igru protiv Turske, a Španija nije imala odgovor protiv tvrde švedske odbrane. Šveđani su čak mogli i pobijediti, što ne bi bilo nezasluženo. Najbolje utakmice do sada odigrali su Nizozemska i Ukrajina - 2:0, 2:2 i na kraju 3:2. Također, i s ovo malo gledalaca, koliko je dozvoljeno, prava atmosfera se, ipak, vratila na stadione.


Koler u igračkim danima. Agencije

Turnirska ekipa

Ko su Vaši favoriti?

- Teško je već sada nekoga posebno izdvojiti, ali to su, prije svega, svjetski prvaci Francuzi, s fenomenalnom trojkom u napadu - Benzema, Grizman i Mbape, i ostalim zvijezdama. Tu su i aktuelni evropski prvaci Portugalci s Ronaldom, koji još jednom na zalasku karijere želi pokazati da je jedan od najboljih igrača svih vremena.

Njemačka je poznata kao turnirska ekipa, a povratkom Milera i Humelsa dobili su stabilnost.

Engleska ima veoma mlad, talentiran tim, koji može dogurati daleko, a na vrh može i Italija. Nizozemska ima klasne pojedince i ekipu koja pravi igru, to se vidjelo u prvoj utakmici protiv Ukrajine, tako da me ne bi iznenadilo da dođu u finale. No, ne treba otpisati ni vaše komšije Hrvate s Lukom Modrićem na čelu.

Kako ste vidjeli slučaj Kristijan Eriksen (Christian)?

- Žalosno je to što se desilo, ali desilo se. Svi znamo da je Eriksen vrhunski igrač i, koliko mi je poznato, veoma dobar čovjek. No, sada je najvažnije da Eriksenov zdavstveni bilten ide nabolje, ali veliko je pitanje hoće li opet igrati fudbal? A što se tiče diskusije da li je UEFA uradila pravu stvar kad je dozvolila da se odmah nastavi utakmica, mislim da nisu pogriješili. I Eriksenova želja je bila da se utakmica nastavi. Inače, Simon Kjer je moj šampion Eura 2020 (spasio život Eriksenu – op. a.)

Braco ima Bajernov gen

Neizbježna tema u razgovoru s Kolerom je Braco Salihamidžić i Bajern.

- Ah, Braco... U fudbalu postoji samo jedno mjerilo, a to su rezultati. Braco se već odavno dokazao u Bajernu, sve te osvojene titule govore o njegovom radu. On u sebi ima Bajernov gen. Dobro zastupa politiku Bajerna - analizira Koler.

Džeko i Pjanić

Je li reprezentacija BiH imala mjesta na EP?

- Poznajući vašu ekipu i talent, definitivno jeste. Ekipa, koja ima jednog Džeku i Pjanića, čiji sam veliki navijač, imala je mjesta na ovom kontinentalnom prvenstvu. Znam da trenutno imate jednu lošu seriju, odnosno da već dugo niste nikoga pobijedili, što je za mene velika zagonetka. Jer, Bosna je uvijek bila rasadnik velikih talenata. Mnogi vaši igrači igraju širom Evrope i s dobrim konceptom i radom trebali bi uskoro da se vratite na veliku scenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.