EURO 2020

Elvir Baljić za „Avaz": Prije je svaka reprezentacija imala više zvijezda

Turska je podbacila, od njih sam očekivao puno više, rekao je bh. trener

Elvir Baljić. Arhiv

Piše: G. Šumar

18.6.2021

Analizirajući dosadašnje utakmice Eura 2020 naš proslavljeni fudbaler, a sada trener Elvir Baljić (43), ističe da se igra dosta kvalitetno, pogotovo taktički i timski.


Individualni kvalitet

- Međutim, mislim da fali malo individualnog kvaliteta - rekao je Baljić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

Mislim da se već izdvajaju ekipe koje mogu ili će biti u vrhu.

Reprezentacije koje imaju i taj individualni kvalitet već odskaču, kako Francuzi s Kilijanom Mbapeom (Kylian Mbappe), tako i Belgijanci s Romeluom Lukakuom.

- Da, ali također, nekako je prije skoro svaka reprezentacija imala više, tako da kažem, zvijezda – po sedam-osam igrača. Sada ih ima manje, tako da se više igra kolektivniji fudbal. Igra se dosta agresivno, svi pokušavaju da igraju kompaktno, da trče, da se bore. Naravno da ima i određenog kvaliteta, a vidjet ćemo kako će biti dalje.

Nakon 1. kola teško je prognozirati ko će biti u ili na vrhu... No, Italija, Francuska, Belgija su, tako da kažem, u nekoj maloj ili blagoj prednosti.

S obzirom na to da živite na relaciji Sarajevo – Istanbul, kako ocjenjujete nastup Turaka, koji su se već nakon druge utakmice oprostili od borbe za nokaut-fazu?

- Turska je podbacila, od njih sam očekivao puno više, s obzirom na to da imaju dobru ekipu i da u posljednje dvije godine igraju dobro. Odigrali su veoma loše, tako da su s pravom dosta kritizirani, kako od turske sportske javnosti, tako i medija.


Promjene i tempo

Kako vidite šanse naših zapadnih komšija? Mogu li danas popraviti dojam protiv Češke?

- Hrvatska nije dobro otvorila Euro. Protiv Engleza su podbacili (0:1 – op. a.), s obzirom na to koliko mogu. Hrvatska ima određeni kvalitet, tako da s Česima (danas) igraju utakmicu biti ili ne biti. Moraju pobijediti, a s druge strane terena imaju veoma nezgodnu reprezentaciju. Prije svega, Hrvati će biti pod velikim pritiskom. Ako prođu tu utakmicu sa željenim rezultatom, što će biti veoma teško, mislim da će se vratiti na stari put. Ipak, imaju dosta iskustva u timu, odnosno iskusnu reprezentaciju.

Hrvati su protiv Engleza bili sterilni u igri prema naprijed, nisu ništa napravili pred golom domaćina...

- Da, u tom segmentu igre su bili dosta loši. Taj njihov napad je nekako bio odsječen, pogotovo lijeva strana i Ivan Perišić, od kojeg se, možda, najviše očekuje. Jednostavno, nije bilo tog individualnog kvaliteta – ono što sam spominjao na početku razgovora, da neko nešto napravi sam... A u veznoj liniji imaju dosta iskusne, starije igrače poput Luke Modrića. No, teško je izdržati taj tempo... Vjerovatno će protiv Češke nešto mijenjati, možda da budu bliže golu, da napadnu. Tako bi bili bliži jedan drugom i imali bi više šansi.

Povratak navijača

Povratak navijača na tribine je, kako kaže Baljić, fenomenalna stvar za fudbal.

- Vratio se taj pravi osjećaj... I ja sad, kad gledam utakmicu, ne mogu da vjerujem koliko nam je to svima falilo, a pogotovo onima koji su na terenu. Drago mi je što su se navijači vratili na tribine, jer odmah je sve drugačije. Vidi se to i na samim igračima i na njihovom tempu igre. Ipak, kad nema navijača, to je isto kao trening-utakmica - rekao je Baljić.

Nastavak karijere

Ovih dana turski i naši mediji su ponovo dosta špekulirali gdje će Baljić nastaviti trenersku karijeru.

- Sad zasad nema još ništa novo, očekujem i ja da će biti nešto za novu sezonu. U svakom slučaju, trenersku karijeru planiram nastaviti kao prvi trener, odnosno šef stručnog štaba. Ne, ne razmišljam više o poslu pomoćnika - rekao je Baljić.


Avaz i SofaScore jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.