EURO 2020

Elvir Rahimić iz Moskve za „Avaz": Ovdje se sprema novi "lockdown"

Niko me nije negativno iznenadio na Evropskom prvenstvu, rekao je trener „Zmajeva“

Elvir Rahimić. Arhiva

Piše: G. Šumar

19.6.2021

Trener naše fudbalske reprezentacije Elvir Rahimić Euro 2020 prati iz Moskve, gdje trenira nade CSKA.

- Dosadašnji rezultati su otprilike očekivani - konstatira Rahimić u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodaje:


Nema iznenađenja

Niko me nije negativno iznenadio na Evropskom prvenstvu. Kao i što smo očekivali, favoriti su prošli ili su na dobrom putu. Belgijanci, Nizozemci, Italijani... očekivano su se plasirali dalje. No, zbog naše grupe za Mundijal 2022. malo više gledam i analiziram Francuze, Ukrajince i Fince.

Francuska je i protiv Njemačke pokazala svoju moć, svoju silu. Zasluženo su pobijedili Njemačku u Minhenu, što pokazuje da nisu slučajno svjetski prvaci.

Ukrajinci su odigrali toplo-hladno...

- Prvu utakmicu protiv Nizozemske (2:3 – op. a.) odigrali su mnogo bolje i izgubili, a u drugoj protiv Sjeverne Makedonije (2:1) dobro su izgledali samo u prvom poluvremenu, ali su, ipak, pobijedili. Makedonci su u nastavku igre bili dosta bolji, ali su na sreću izvukli pobjedu, mada su imali i neiskorišten penal. Ipak, mislim da je i Ukrajina jaka reprezentacija koja ima dobre igrače. Na osnovu te individualne kvalitete su i pobijedili Makedonce.

S druge strane, Finska igra svoj, prepoznatljiv stil - svi u odbranu, a šta uradi Puki, uradili su. To tako - njihov stil igre. Oni se toga drže i stalno igraju tako, ništa ne mijenjaju. Čak imaju šansi da prođu i grupu - ističe Rahimić.

Na pitanje možemo li mi iz duela s Ukrajincima izaći kao pobjednici, trener „Zmajeva“ dodaje:

- Zašto ne, vidjeli ste da oni imaju i dosta lošijih strana u svojoj ekipi koje mi trebamo iskoristiti. No, nemojte me odmah pitati da ih sve otkrijem. Bit će vremena i za to, mada sve zavisi od nas. Kakvi ćemo biti u tim utakmicama, u kojem sastavu, u kakvoj će igrači biti formi, hoće li naši fudbaleri u to vrijeme igrati u svojim klubovima.

Šteta što mi nismo na Euru 2020 kako bi i naši mladi ili mlađi igrači sticali iskustvo. Treba im mnogo vremena, rada, truda i igara u dobrim klubovima kako bi uspješno zamijenili starije kolege, koje su tu ili su već završile karijeru - ističe Rahimić.


Najbolji igrači

Kad u našem timu nema Edina Džeke, Miralema Pjanića, ali i Radeta Krunića, Amera Gojaka... nedostaje nam individualni kvalitet ili igrači koji mogu rješavati utakmicu i praviti prevagu.

- U reprezentaciji je najbitnije da imaš igrače koji mogu praviti prevagu. A ako ih nemaš, onda je to problem. Jer, nije reprezentacija klub, pa da mi možemo s igračima trenirati dva-tri mjeseca u komadu, te nešto praviti. To ne možemo, imamo dva-tri dana priprema za sve, na kojim ih možemo opustiti, te taktički i psihički pripremiti za predstojeća iskušenja. A ako reprezentativci nemaju neophodan individualni kvalitet, šta mi možemo uraditi ako neko ne može postići gol, odigrati zadnji pas, predriblati, napraviti višak... Kad nema pomenutih igrača, mi imamo veliki problem u napadu. To su pokazale posljednje junske utakmice. A ako su tu Džeko, Pjana, koji igraju u svojim klubovima, pa onda i Kruna, Gojko Cimirot, Amer Gojak, Miroslav Stevanović... to je odmah neka sasvim druga priča. U suprotnom, imat ćemo velike probleme, ne samo s Ukrajinom i Finskom, nego i slabijim – zaključio je Rahimić.

Novi ’lockdown’ u Moskvi

U razgovoru s Rahimićem saznali smo da je u četvrtak u Moskvi bilo novih 9 hiljada zaraženih koronavirusom.

- Ne znam odakle odjednom takav skok zaraženih. Kad je bilo najgore u Moskvi je bilo oko desetak hiljada zaraženih dnevno. A sad je već 9 hiljada. Ne znam, situacija se mijenja preko noći. Mediji već najavljuju nova zatvaranja restorana, kafića, kina, sportskih dvorana. Navodno, Krizni štab 20. juna ima novu sjednicu, na kojoj će ponovo pod lupom biti i novi „lockdown“. Vidjet ćemo šta će biti i šta će to značiti za Euro 2020, koji se igra u Rusiji - prenosi Rahimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.