EURO 2020

Spektakl u Minhenu: Nogomet je sport u kojem Nijemci uvijek pobjeđuju

Utakmica 2. kola grupe F igra se na stadionu u Minhenu

Patricio: Četiri puta vadio loptu iz svoje mreže. AFP

Piše: E. Ćosić

19.6.2021

Utakmicu za pamćenje odigrale su reprezentacije Portugala i Njemačke u okviru 2. kola grupe F Evropskog prvenstva. Fudbalska poslastica u Minhenu završena je rezultatom 4:2 za „Elf“. 

 Nijemci su od samog starta krenuli ofanzivno, ali je u 15. minuti sijevnula kontra Portugala koju je u gol pretvorio Kristijano Ronaldo (Cristiano). Dugo su aktuelni evropski prvaci odolijevali, a onda šokantne četiri minute u kojima su Ruben Diaš (Dias) i Rafael Gerero (Raphael Guerreiro) slali loptu u vlastitu mrežu. Kako je završilo prvo, tako je počelo drugo poluvrijeme za Portugalce. 

Već nakon šest minuta igre u nastavku nova lopta u mreži Ruija Patrisija (Patricio), a ovog puta strijelac je Kai Haverc (Havertz). U 60. minuti Robin Gosens pogađa za 4:1. Sjajnu partiju fudbaler Atalante krunisao je golom, a prethodno je imao dvije asistencije. Njega je Lev (Low) odlučio odmoriti, a to mu se moglo obiti o glavu. Pet minuta po izlasku Gosensa Portugal je postigao novi gol, kada je Ronaldo vratio asistenciju Žoti (Jota), a ovaj pogodio iz mat pozicije za konačan rezultat. 

Ranije su u okviru 2. kola ove grupe bodove na prepunoj Puškaš Areni podijelili Mađarske i Francuska (1:1).

Standings provided by SofaScore LiveScore


TOK UTAKMICE

90+4. - Kraj utakmice!

90. - Četiri minute sudijske nadoknade.

87. - Leroj Sane dobija priliku u finišu utakmice. U igri je umjesto Gnabrija.

84. - Izlazi strijelac drugog gola za Portugal. Žotu je zamijenio Andre Silva.

83. - Gorecka je upropastio sjajnu kontru, išli su Nijemci 3 na 2, ali se veznjak odlučio na šut koji je završio preko gola.

78. - Stativa! Bomba Renata Sančeza završava u okviru Nojerovog gola. 

77. - Drugi žuti karton. Ponovo je Tejlor javno opomenuo jednog fudbalera Njemačke, nakon Haverca u njegovoj bilježnici je i Ginter.

72. - Lev pravi dvostruku promjenu. Gorecka mijenja Haverca, Zile Gindoana.

67. - GOOOOOL! Žota smanjuje rezultat nakon što mu je Ronaldo vratio asistenciju.

64. - Ponovo mijenja Santos. Mutinjo je u igri umjesto Brune Fernandesa.

Gosens: Gol i dvije asistencije. AFP


62. - Junak današnje utakmice Njemačke ide na zaslužen odmor. Gosensa mijenja Halstenberg. I Humels će van terena, umjesto njega u igri je Emre Džan.

61. - GOOOOOL! Sjajni Gosens je pogodio, sada nema ofsajda. Njemačka vodi sa 4:1!

58. - Ponovo mijenja Fernando Santos. Umjesto Karvalja na terenu je Rafa Silva, jedan od junaka pobjede protiv Mađarske u 1. kolu.

54. - Ronaldov lelujav pokušaj iz slobodnog udarca, ali lopta ide malo iznad gola Njemačke. Nakon dugo vremena zaprijetili su aktuelni evropski prvaci.

51. - GOOOOL! Potpuni preokret Njemačke. Ponovo je puklo po desnoj strani Portugala, Gosens ubacuje loptu pred gol Patrisija, a tamo se našao Haverc. Nijemci sada vode sa 3:1.

Haverc: Prvi gol na Euru. AFP

46. - Počinje drugo poluvrijeme.

46. - Renato Sančez je prva izmjena na današnjoj utakmici. On će zamijeniti Bernarda Silvu.

45+3. - Kraj prvog poluvremena.

45+3. - Kakva šansa za Njemačku! Bernardo Silva je otvorio kontru Nijemcima, Gnabri je slomio Pepea, ali Patrisio brani.

45. - Tri minute sudijske nadoknade.

39. - Kakav preokret Njemačke! Za četiri minute Patrisio dva puta vadi loptu iz svoje mreže. Nakon Diaša, sada je i Gerero savladao svog golmana. Njemačka vodi sa 2:1.

35. - GOOOOOL! Autogol Diaša. Sjajna akcija Njemačke, centaršut Gosensa i defanzivac Portugala ispred Haverca nespretno reaguje. 




Nes(p)retni defanzivci Portugala. AFP

30. - Pola sata igre iza nas, Portugal vodi nakon briljantno istrčanog kontra napada iz 15. minute i gola Kristijana Ronalda.

25. - Ponovo je bilo opasno pred golom Ruija Patrisija. Gnabri je uputio centaršut, međutim Humels nije zahvatio loptu. Ostaje 1:0 za Portugal.

24. - Sada je udarac iz ugla za Njemačku. Gledamo odličnu utakmicu.

23. - Diaš je bio najviši u skoku, ali njegov udarac odlazi pored gola.

22. - Ne treba Portugalcima mnogo. Ronaldo je sačuvao loptu, u nastavku akcije je Žotin šut izblokiran i to je prvi korner za goste.

18. - Ponovo su Nijemci ti koji imaju više loptu u svojim nogama. Napad je prekinut nakon prekršaja Haverca nad Diašom.

Ronaldo: Gol nakon sjajno istrčane kontre. AFP

15. - GOOOOOOL! Sijevnula je kontra Portugalaca, Bernardo Silva je uposlio Žotu, ovaj nesebično do Ronalda koji pogađa. Prvi pogodak Ronalda protiv Njemačke reprezentacije, treći na ovom prvenstvu i ukupno 12. gol na evropskim prvenstvima. 

12. - Veliki pritisak Nijemaca. Kros je sada šutirao, ali njegov pokušaj blokiraju defanzivci Portugala.

9. - Sjajna prilika za Njemačku! Haverc je potegao sa 20ak metara od gola, Patrisio se morao namučiti da odbrani prizeman šut napadača "Elfa".

7. - Nijemci su odlično otvorili susret, sada je Patrisio morao reagovati nakon centaršuta sa desne strane.

Gosens: Odlično se snašao i pogodio iz teške pozicije, ali Tejlor poništava gol. AFP

5. - Prvi posao za Tejlora! Morao je engleski sudija poništiti gol Gosensa, jer je u začetku akcije Miler igrao rukom.

4. - Njemačka drži loptu na startu utakmice. Pokušava "Elf" kreirati nešto kroz sredinu.

1. - Počela je utakmica, sa centra su krenuli fudbaleri Njemačke.

0. - Utakmicu na stadionu u Minhenu sudit će Englez Entoni Tejlor (Anthony Taylor).

Navijači "Elfa". AFP

Portugal i Njemačka od 18:00 sati u Minhenu igraju utakmicu 2. kola grupe F Europskog prvenstva. Ova utakmica je derbi kola, a Portugal bi pobjedom osigurao plasman u osminu finala, dok Njemačka traži prve bodove u grupi prije okršaja s Mađarskom u posljednjem duelu u okviru grupne faze.

Prva zvijezda Portugala Kristijano Ronaldo (Cristiano) sa dva pogotka protiv Mađarske postao je najbolji strijelac u historiji evropskih prvenstava. Ima 11 golova na Euru, dva više od Platinija, međutim danas igra sa "dželatom" svoje reprezentacije.Naime, Portugal i Ronaldo su u posljednje četiri utakmice odigrali četiri meča sa "Elfom", a izgubili su sve četiri utakmice, dok su u posljednjem međusobnom okršaju u zvaničnim utakmicama doživjeli debakl, kada je u Brazilu 2014. Njemačka pobijedila sa 4:0. Prva uzdanica Portugala nikad nije postigla gol Njemačkoj.

Svjetsko prvenstvo 2006. - 1:3

Evropsko prvenstvo 2008. - 2:3

Evropsko prvenstvo 2012. - 0:1

Svjetsko prvenstvo 2014. - 0:4

Selektori obje reprezentacije, Fernando Santos na jednoj i Hoakim Lev (Joachim Low), odabrali su početne sastave pred utakmicu:

PORTUGAL (4-5-1): Rui Patrisio (Patricio), Semedo, Pepe, Diaš (Dias), Gerero (Guerreiro), Danilo, Karvaljo (Carvalho), Bernardo Silva, Žota (Jota), Bruno Fernandes i Ronaldo

NJEMAČKA (3-4-3): Nojer (Neuer), Ginter, Humels (Hummels), Ridiger (Rudiger), Gosens, Kros (Kroos), Gindoan (Gundogan), Kimih (Kimmich), Miler (Muller), Haverc (Havertz) i Gnabri (Gnabry).


Avaz i SofaScore jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.