EURO 2020

Hrvati protiv Škotske i neugodne tradicije za plasman u osminu finala

Fudbalska reprezentacija Hrvatske večeras igra utakmicu 3. kola grupne faze D

Modrić: "Vatreni" moraju pobijediti večeras. TWITTER

E. Ćosić

22.6.2021

Hrvatska fudbalska reprezentacija večeras će od 21 sat na Hampden Parku u Glazgovu tražiti pobjedu protiv domaće Škotske za plasman u osminu finala Evropskog prvenstva. "Vatreni" bi pobjedom došli stigli do četiri osvojena boda, pa bi bez obzira na rezultat utakmice između Engleske i Češke prošla dalje kao trećeplasirani.

U slučaju da "Gordi Albion" pobijedi Češku, Hrvatska bi sa trijumfom nad Škotskom mogla i do 2. mjesta, ali mnogo je toga protiv Dalića i njegovih izabranika. Trenutna forma, rezultati, ali ni tradicija nisu na strani Hrvatske. 

Naime, Hrvatska se do sada susrela pet puta sa Škotskom i nijednom nije pobijedila. Uz to "Vatreni" nikada nisu izborili plasman u nokaut fazu u posljednjem kolu. 

Kad su fudbaleri hrvatske reprezentacije pobjeđivali u posljednjem kolu grupne faze velikih takmičenja, tada su već imali ranije izborenu narednu fazu. Kada je riječ o međusobnim duelima Hrvatske i Škotske, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine odigrali su neriješeno, kao i u prijateljskoj utakmici 2008., a onda su "Vatreni" predvođeni selektorom Igorom Štimcem izgubili oba duela 2013. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.