EURO 2020

Robert Prosinečki bi mogao naslijediti Zlatka Dalića: Večeras je za Hrvatsku biti ili ne biti

Italijani su do sada pokazali najviše, ističe popularni Robi

Robert Prosinečki. Arhiva

Piše: G. Šumar

22.6.2021

Nekadašnji selektor naše fudbalske reprezentacije Robert Prosinečki (52) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je današnje utakmice Hrvatska – Škotska (21 sat) i Češka – Engleska (21 sat), a osvrnuo se i na sve dosadašnje utakmice Eura.


Smjena generacija

Na konstataciju da reprezentacija Hrvatska u dosadašnjem dijelu Eura 2020 nije bila na svom, prepoznatljivom nivou, odgovara:

- To je tako, u toku je smjena generacija, neki igrači su stariji, ali sve u svemu, nije to ono što smo očekivali svi mi ovdje u Hrvatskoj, a, vjerovatno, i šire. Nismo na onom, starom nivou, nema toliko žara, ali još imamo šanse - ističe legendarni Robi i dodaje:

Pobjedom protiv Škotske ide se u drugi krug, a onda, poslije toga, vidjet ćemo šta će biti dalje. No, činjenica je da nismo na onom dobrom nivou, na kojem smo bili sve vrijeme, pogotovo ranijih godina, i na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Jednostavno, vidjet ćemo šta će biti, to je neka utakmica koja odlučuje puno toga za dalje.

Škoti nisu „naivan“ protivnik. I protiv Engleza su pokazali da su opasni, da znaju igrati...

- Niko više nije naivan, svi znaju igrati i imaju određeni kvalitet. Škoti dobro stoje na terenu, fizički su, također, dobri. Nijednu ekipu ne možeš niti smiješ podcijeniti niti reći da si bolji.

Koji rezultat očekujete u drugoj današnjoj utakmici?

- Englezi su se već, takoreći, plasirali dalje, tako da ne znam koliko će im i to biti utakmica velikog naboja. Normalno, nije isto da li si prvi, drugi ili čak treći prije nokaut-faze. Englezi će, vjerovatno, ići na to da budu prvoplasirani, ali su Česi u prva dva kola pokazali da su dobri. Čak i veoma dobri.


Robert Prosinečki. Arhiva

Veći dometi

Imaju li Englezi ekipu za veće domete?

- Kad gledamo ove dvije prve utakmice, nemaju. Ali, Englezi imaju kvalitet. Imaju veliki broj kvalitetnih igrača. Prije Evropskog prvenstva mnogi su ih smatrali za jednog od favorita, ali poslije utakmica s Hrvatskom i Škotskom je to splasnulo. No, to ništa ne znači, važno je pobjeđivati i ići od utakmice do utakmice, posebno u nokaut-fazi. Činjenica je da posjeduju kvalitet, pa ćemo vidjeti šta mogu napraviti.

Ko je do sada na Vas ostavio najbolji dojam?

- Ma, dobro, ovo su tek uvodne utakmice... Ako gledamo prva tri kola, najviše su pokazali Italijani. No, nije to slučajno, iza njih je veliki broj utakmica koje su dobili u nizu. Imaju tridesetak utakmica bez poraza, od kojih je 24 pobjeda. Opet su oborili neki rekord (s tri pobjede, bez primljenog gola, prošli grupu), a u nizu imaju 11 pobjeda. Znači, u pobjedničkom su nizu, odlična atmosfera, dobri igrači. To je neka druga Italija, nego što smo to mi i stariji navikli – sada kada daju gol ne završavaju utakmicu. Roberto Manćini (Mancini) je napravio veliki zaokret u italijanskom nogometu. U svakoj utakmici idu na pobjedu. Mislim da su oni do sada najviše pokazali

Nastavak karijere

Hoćete li Vi biti novi selektor reprezentacije Hrvatske, kako se to špekulira u medijima?

- Ma, ne znam, ne pričam o tome. Kako komentiram Euro na HRT-u, bilo je jedno pitanje o tome, a znate kako onda ide. Novinari počinju praviti neku svoju priču. Trenutno nemam ništa za nastavak karijere, a vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvijiti "PlayStation", a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.