EURO 2020

Prva petarda na Euru, Švedska prva u grupi nakon gola u 94. minuti

Odigrane utakmice 3. kola grupe E Evropskog prvenstva

Tores: Sjajan gol. AFP

Piše: E. Ćosić

23.6.2021

Odigrane su dvije utakmice 3. kola grupe E Evropskog prvenstva, a nakon duela na Gazprom Areni i De La Kartuhi poznati su putnici u narednu rundu.

Sa 1. mjesta će Švedska koja je osvojila sedam bodova, a danas je pobijedila Poljsku sa 3:2. Dva pogotka za Šveđane postigao je Emil Forsberg (2. i 59. minut), dok je treći bio djelo Viktor Klasona (Claesson) u 94. minuti. Na drugoj strani, oba gola bila su djelo Roberta Levandovskog (Lewandowski). Prva zvijezda poljskog tima je kasno naštimala nišanske sprave. Levandovski je prije pogotka imao kolosalnu šansu kod rezultata 1:0, ali nije uspio poslati loptu u mrežu iako je Olsen bio na podu. Sa male udaljenosti je pogodio prečku.

Sa 2. mjesta će Španija koja je deklasirala Slovačku i ispratila ih kući sa pet golova u mreži. Počelo je komičnim autogolom Martina Dubravke nakon pola sata igre, a u finišu prvog dijela Ejmerik Laporte (Aymeric) je pogodio. Pablo Sarabija je u 53. minuti postigao gol za 3:0, a onda trenutak magije Ferana Toresa (Ferran Torres). Krilni napadač je je u igru ušao u 66. minuti umjesto Morate koji je promašio penal, a samo minut kasnije sjajno pogodio petom nakon asistencije Sarabije.

Konačnih 5:0 postavio je nespretnom reakcijom i autogolom Juraj Kucka u 71. minuti. Tako su Slovaci kao Portugalci uspjeli postići dva autogola na jednoj utakmici ovog Evropskog prvenstva.

TOK UTAKMICE

95+. - Kraj utakmica na Gazprom Areni i De La Kartuhi.

90+4. - Švedska - Poljska (3:2): GOOOOOOOOOL! Klason je pogodio u nadoknadi vremena za 1. mjesto u grupi!

90. - Pet godina nadoknade na Gazprom Areni, minuta manje u Sevilji.

90 - Sami finiš utakmica, čekamo da vidimo koliko će biti sudijske nadoknade.

84. - Švedska - Poljska (2:2): GOOOOOOL! Poljska je izjednačila, ponovo je pogodio Robert Levandovski.

74. - Švedska - Poljska (2:1): Krihovjak je dobio žuti karton. Podsjećamo, poljski reprezentativac je u 1. kolu protiv Slovačke (1:2) dobio dva žuta kartona, a drugu utakmicu je preskočio zbog suspenzije.

Olsen je pogledom ispratio loptu na putu ka svojoj mreži. AFP

71. - Slovačka - Španija (0:5): GOOOOOOOL! Nova lopta u mreži Dubravke, sada je autogol pripisan Juraju Kucki. Potop Slovačke i prva "petarda" na ovom Euru.

67. - Slovačka - Španija (0:4): GOOOOOOL! Španci su potopili Slovake. Feran Tores je strijelac! Tek što je ušao, Tores pogađa i to spektakularno, petom! Sarabija je sa desne strane uputio loptu pred gol Dubravke, a onda je Tores sjajno proslijedio u mrežu.

66. - Slovačka - Španija (0:3): Feran Tores ulazi umjesto Morate.

66. - Švedska - Poljska (2:1): Poljska je brzo došla i do drugog gola, ali je on uz konsultaciju sa VAR-om poništen.

62. - Švedska - Poljska (2:1): Promjena u poljskom timu. Svirzok mijenja Jozviaka. To je izmjena napadač za veznjaka.

61. - Švedska - Poljska (2:1): GOOOOOOL! Rasplamsala se igra na Gazprom Areni. Ekspresan odgovor Poljaka na drugi gol Švedske, Levandovski je postigao svoj prvi gol na Euru. Sjajan gol napadača Bajerna, a asistirao mu je Zjelinski.

60. - Slovačka - Španija (0:3): Alba je drugi javno opomenuti fudbaler u španskom timu.

Levandovski: Prvi gol na Euru. AFP

59. - Švedska - Poljska (2:0): GOOOOOOOOL! Švedska je udvostručila prednost i opet je strijelac Forsberg. Tri gola Šveđana na Euru, sva tri su djelo fudbalera Lajpciga.

57. - Slovačka - Španija (0:3): GOOOOOOOL! Sarabija je pogodio nakon asistencije Albe.

55. - Švedska - Poljska (1:0): Kuluševski mijenja Kvajsona.

50. - Slovačka - Španija (0:2): Zanimljiv podatak. Posljednjih devet golova "Crvene furije" postiglo je devet različitih fudbalera.

49. - Švedska - Poljska (1:0): Ofanziva Poljaka na startu drugog dijela.

47. - Švedska - Poljska (1:0): Zjelinski je zaprijetio, ali dobro brani Olsen.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme na obje utakmice.

46. - Slovačka - Španija (0:2): Dvostruka promjena selektora Slovačke. Lobotka i Duriš su zamijenili Dudu i Hromadu.

46. - Švedska - Poljska (1:0): Jedna promjena u poljskom timu, Frankovski je zamijenio Puhaća.

Laporte: Prvi gol u dresu Španije. AFP

45. - Kraj prvog poluvremena na obje utakmice. Švedska vodi golom Forsberga od 2. minute, dok Španija ima vodstvo od 2:0. Nakon komičnog autogola Dubravke u 30. minuti, u finišu prvog dijela pogodio je Laporte nakon asistencije Morena.

45+3. - GOOOOOOL! Laporte je ostao zaboravljen od strane slovačkih defanzivaca, dočekao je dobar centaršut sa desne strane i poslao loptu u nebranjeni dio Dubravkinog gola. Asistirao je Džerard Moreno.

45. - Tri minute sudijske nadoknade na Gazprom Areni, jedna više u Sevilji.

42. - Švedska - Poljska (1:0): Zjelinski je pokušao ugroziti gol Olsena, ali njegov udarac je izblokiran.

40. - Slovačka - Španija (0:1): Serhio Buskec je prvi Španac upisan u bilježnicu sudije Kjuipersa.

35. - Švedska - Poljska (1:0): Poljska je preuzela inicijativu na Gazprom Areni. Levandovski i društvo traže gol koji bi ih vratio u život.

35. - Slovačka - Španija (0:1): "Crvena furija" sada lakše diše. Španija je trenutno drugoplasirani tim grupe E.

Levandovski: Nevjerovatan promašaj. AFP

30. - Slovačka - Španija (0:1): GOOOOOOOL! Španija stiže do pogotka. Nevjerovatna situacija pred golom Slovačke, lopta je pogodila prečku, a u nastavku Dubravka rukom udara loptu i šalje je u svoju mrežu. Komična reakcija golmana slovačke reprezentacije.

24. - Slovačka - Španija (0:1): Ponovo se Dubravka ispriječio na Moratinom putu ka golu. Šutirao je napadač Španije, ali sigurno brani slovački golman.

20. - Slovačka - Španija (0:0): Bilo je opasno pred golom Dubravke. Sjajan centaršut sa desne strane, Morata je uspio zakačiti loptu glavom, ali ona ide pored slovačkog gola.

17. - Švedska - Poljska (1:0): Prečka! Levandovski je uputio udarac, savladan je bio Olsen, ali ispriječio se okvir gola. Velika prilika za Poljsku.

16. - Švedska - Poljska (1:0): Šveđani uprkos vodstvu igraju napadački fudbal.

12. - Slovačka - Španija (0:0): Oudrej Duda je dobio prvi žuti karton na utakmici u Sevilji.

Forsberg: Jedini strijelac Švedske na Euru. AFP

12. - Brani Dubravka! Pročitao je namjeru španskog napadača i odbranio mu udarac. Ostaje 0:0.

11. - PENAL! Bjorn Kjuipers je nakon konsultacije sa VAR-om signalizirao prekršaj nad Kokeom. Jedanaesterac za Španiju, koja je već promašila jedan penal. Džerard Moreno je u prošloj utakmici pogodio stativu sa bijele tačke. Sada će šutirati Morata.

10. - Švedska - Poljska (1:0): Danilson je dobio prvi žuti karton na utakmici.

5. - Slovačka - Španija (0:0): Uzbuđenje pred golom Dubravke, nakon jednog pokušaja Morate reaguje slovački golman. Ostaje 0:0.

3. - Zanimljivo da je Forsberg jedini strijelac Švedske na ovom prvenstvu. Fudbaler Lajpcija je pogodio i u pobjedi nad Slovačkom (1:0) sa penala.

2. - GOOOOOL! Švedska vodi! Na samom početku utakmice Emil Forsberg matira Ščešnog. 

1. - Počela su utakmice na terenima u Sevilji i Senkt Peterzburgu.

0. - Španiji gori pod nogama, moraju pobijediti Slovačku, a prolazu se nadaju najbolji igrač svijeta Robert Levandovski i njegova Poljska, koja mora ostvariti trijumf nad Švedskom.

Navijači. AFP

Pratite tekstualni prenos dvije utakmice 3. kola grupe E. Slovačka i Španije će igrati na De La Kartuhi u Sevilji, dok će Poljska i Švedska snage odmjeriti na Gazprom Areni u Senkt Peterzburgu. 


Standings provided by SofaScore LiveScore

Pravdu u duelu Slovačke i Španije dijelit će nizozemski sudija Bjorn Kuipers, dok će se na centru Gazprom Arene naći Englez Majkl Oliver (Michael).

Poznati su i početni sastavi za oba susreta:

SLOVAČKA (4-5-1): Dubravka, Pekarik, Satka, Škrinjar (Skriniar), Hubočan (Hubocan), Haraslin, Kucka, Hromada, Mak, Hamšik i Duda.

ŠPANIJA (4-3-3): Simon, Alba, Laporte, Garsija (Garcia), Azpilikueta (Azpilicueta), Pedri, Koke, Buskec (Busquets), Sarabija, Moreno i Morata.


ŠVEDSKA (4-4-2): Olsen, Lustig, Lindelef (Lindelof), Danielson, Augustinson (Augustinsson),Larson (Larsson), Ekdal, Olson (Olsson), Forsberg, Kvajson (Quison) i Isak.

POLJSKA (3-4-3): Ščešni (Szczesny), Bednarek, Glik, Berezinski (Bereszynski), Puhać (Puchacz), Klih (Klich), Krihovjak (Krychowiak), Jozviak (Jozwiak), Zjelinski (Zielinski), Sviderski (Swiderski) i Levandovski (Lewandowski).

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.