EURO 2020

Dalić: Ne smijemo upasti u euforiju, već se spustiti na zemlju

Nisam nikada bio protiv kritike, ali mora biti pozitivna i korisna

Zlatko Dalić. HNS

G. Š. / HNS

23.6.2021

Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić odradio je poslije (ne)prospavane noći konferenciju za novinare, tokom koje se još jednom osvrnuo na veliku pobjedu nad Škotskom (3:1) koja je "Vatrenim" donijela plasman u osminu finala Evropskog prvenstva.


Noć je bila slična onoj u Rusiji

Dalić, pritom, ističe da ga je sve podsjetilo na nezaboravne dane u Rusiji.

- Noć je bila slična onoj u Rusiji, došli smo u hotel oko 6 ujutro. Malo smo proslavili, ali okrećemo se osmini finala. Odigrali smo dobro, dečki su bili sretni i zadovoljni, dobili smo na sigurnosti i samopouzdanju. Ostvarili smo prvi cilj, ali to ne znači da je naša ambicija gotova, želimo otići što je moguće dalje. Idemo redom, ova utakmica dala nam je za pravo vjerovati da možemo i zato opet čestitam dečkima. Pokazali su da mogu i znaju, da vjeruju, jer nisu posustali poslije 1:1 i to mi daje optimizam. Pohvaljujem i svoj štab koji mi jako pomaže. Nikad nisam ni sumnjao da možemo napraviti nešto, ali sad smo sve prošli bit će nam lakše. Ne smijemo upasti euforiju, već se spustiti na zemlju, da nas ne odvede u suprotnom smjeru, istakao je selektor "Vatrenih", koji ovako gleda na moguće protivnike u osmini finala:

- Nekako bih najradije izbjegao Špance, nisu su u nekoj formi, ali dobri su. Imali su šansi protiv Poljske i Švedske i oni bi nam bili najteži protivnici.

Dalić je komentirao i činjenicu da u posljednje vrijeme često mijenja početne postave.

- Jeste li znali našu momčad u Rusiji? Svatko od vas je znao sastav u svako doba noći, kad smo bili standardni, složni, sigurni. Sad se još uvijek tražimo, iako nisam čovjek koji voli puno mijenjati i kemijati, ali bilo je to silom prilika. Evo, neće ni u osmini finala igrati ista momčad, jer nemamo Lovrena zbog žutih kartona. Uvijek tražim najbolje, mislim da smo sad našli dobru formulu. Uvijek je nešto bilo, viša sila, kao i sada.”


Zlatko Dalić. HNS

Kako je selektor Hrvatske vidio pojedince protiv Škotske?

- Danas ću napraviti iznimku, jer inače ne govorim o pojedincima, ali moram pohvaliti Perišića. Zabijao je ključne golove protiv Malte, Češke… Jučer je zabio i namjestio gol. Kad god je igrao za reprezentaciju, uvijek je davao maksimum. On zaslužuje da se istakne. Vrsaljku bi utakmica sa Škotskom bila treća utakmica i, shodno tome, prevelik rizik, zato i nije igrao. Juranović je izvrstan na treninzima, imao je odličnu sezonu u Legiji i procijenili smo da može brzinom zaustaviti Robertsona i s tim smo pogodili. Vlašić je igrao poludesno, ali s ciljem da ulazi unutra i on je napravio kaos škotskoj obrani, jer se zavlačio između linija. Kapetan Modrić? Njemu je reprezentacija nešto najsvetije, razumijem njegovo veselje, fantastičan je gol dao, potrošio se i nagradilo ga je. Njegova proslava govori koliko nam svima ovo znači. Našli smo tri načina kako nas Škoti mogu ugroziti, jedan je dugom loptom na Dykesa, drugi preko Robertsona i treći putem prekida. Nismo željeli da s Dykesom skaču naši stoperi, jer bi to bilo pogubno. Tu smo stavili Brozovića, koji ga je ometao i to je puno puta dobro ispalo, Juranović je dobro izlazio na Robertsona. Bolji smo nego prije u prekidima.


Prošli smo najgore

Selektor reprezentacije Hrvatske je progovorio i o kritikama.

- Nisam nikada bio protiv kritike, ali mora biti pozitivna i korisna. Ja sam prvi koji kažem da ne igramo dobro i da sam kriv za to. Ne obračunavam se ni s kim niti je to moj stil, samo hoću da se reprezentacija podržava. Ne možemo govoriti o lošemu, a još smo živi. Da smo ispali, razumio bih. Ljudi mogu govoriti što hoće, samo me smeta da nema podrške koju Hrvatska zaslužuje. Toliko veselja smo donijeli Hrvatskoj i ne bi trebalo biti mjesta takvim zločestim napadima. Raskol… Nema ovdje nikakvog raskola, ali ima nezadovoljnih, to da. Podržavam to, jer kakav je to igrač koji je sretan kad ne igra. Mi smo grupa, svaki dan imamo sastanke, razgovaramo. Ne mogu napraviti da svi budu sretni. Trojica moraju na tribinu i to je za mene teška odluka. Imamo tri lijeva beka, četiri stopera, puno napadača... Uvijek mi jedan od njih ne treba. Bradarić će biti nositelj reprezentacije u idućih desetak godina, Škorić je fantastičan igrač, svi ga obožavaju, Oršić je imao sjajnu sezonu, ali na lijevoj strani imamo Rebića, Perišića i Brekala. Općenito mislim da Hrvatska ima jako dobru klupu i velik izbor igrača, kakav dugo nismo imali. Na klupi su nam igrači koji mogu unijeti živost i energiju. Brekalo, Pašalić, Badelj, Ćaleta-Car, Barišić... Nadam se da ćemo biti samo bolji."

Hrvatska će u Kopenhagenu sigurno imati najveći podršku do sada.

- Prošli smo najgore, tri utakmice na Otoku bez navijača. Zahvala svim navijačima koji su bili i došli, to zaista cijenimo. Očekujem veliki broj, Kopenhagen je blizu svima. Ne znam koliko ih može, ali svi će nam značiti. Samo da mi budemo pravi i dobri i da vratimo atmosferu kao prije tri godine - zaključio je Dalić, prenosi HNS.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvijiti "PlayStation", a započeti igru vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.