EURO 2020

Rolekoster u "grupi smrti", na kraju veliki prošli dalje

Njemačka - Mađarska 2:2, Portugal - Francuska 2:2

Portugalci sada idu dalje. AFP

Piše: E. Ćosić

23.6.2021

Dramatičan rasplet Grupe F, koju su već ranije mnogi nazvali grupom smrti, držao je veliku Njemačku na rubu ponora, skoro cijelu utakmicu, ali su se na kraju izvukli.

Francuska i Portugal su igrali 2:2, sa po dva gola Benzeme i Ronalda, što im je bilo dovoljno za prolaz.

I u Minhenu je bilo 2:2 između Njemačke i Mađarske, gdje su Nijemci dva puta stizali vodstvo i na kraju se ugurali na drugo mjesto u grupi.

Mađarska je pružila puno, ali je za njih Euro završen.

TOK UTAKMICA

90. Njemačka je sada drugoplasirana, Portugal treći, ali zajedno sa Francuzima idu dalje.

86. Grizman je pokušao za Francusku, preko gola.

89. Nijemci čuvaju remi.

85. Na oba travnjaka je 2:2. Sada Mađari ispadaju.

84. - Njemačka - Mađarska (2:2): GOOOOOOOL! Lev je pogodio sa izmjenom kada je ubacio Gorecku umjesto Gindoana u 58. minuti. Nijemci su s ovim rezultatom drugi tim grupe F.

Šafer šalje loptu pored Nojera. AFP

82. - Njemačka - Mađarska (1:2): Toni Kros je pokušao sa lijeve strane, ali ovo je bilo nešto između šuta i centaršuta.

75. - Njemačka - Mađarska (1:2): Šon je zamijenio Šalaja.

72. - Portugal - Francuska (2:2): Dvostruka promjena u portugalskom timu. Neveš i Fernandes su u igri umjesto Mutinja i Bernarda Silve.

68. - Portugal - Francuska (2:2): Kakva parada Patrisija! Prvo je odbranio šut Pogbe, a u nastavku i Grizmanu.

67. - Njemačka - Mađarska (1:2): GOOOOOOOOL! Šta se dešava u Minhenu, ekspresno Mađarska stiže do novog gola! Pogriješio je Nojer koji je neoprezno istrčao, a koristi to Šafer i šalje loptu u mrežu.

66. - Njemačka - Mađarska (1:1): GOOOOOOOOL! Haverc je na kraju ugurao loptu u mrežu, Njemačka konačno stigla do gola na Alijanc Areni. Upravo je Haverc izašao iz igre, a umjesto njega na terenu je Miler.

60. - Portugal - Francuska (2:2): GOOOOOOOOL! Ronaldo je ponovo bio precizan sa penala. Kaznenom udarcu je prethodilo igranje rukom Kuandea nakon centaršuta kapitena Portugala. Ronaldu je ovo 5. gol na ovom prvenstvu, 14. ukupno u historiji evropskih prvenstava.


Ridiger i Šalaj u duelu. AFP

60. - Njemačka - Mađarska (0:1): Sada je žuti karton zbog igranja rukom dobio Leroj Sane.

59. - Njemačka - Mađarska (0:1): Fiola se iznenada našao u situaciji da zaprijeti na gol Nojera, ali nije bio precizan. Ostaje 1:0 za Mađarsku.

58. - Njemačka - Mađarska (0:1): Mijenja Lev, Gerecka je u igri umjesto Gindoana.

51. - Portugal - Francuska (1:2): Nevjerovatan maler Luka Dinja. Ušao je na startu drugog dijela, a povrijedio se nakon svega šest minuta igre. Umjesto njega na terenu je Rabio.

48. - Portugal - Francuska (1:2): Prilika na drugoj strani. Ronaldo je nevjerovatno skočio i uspio zahvatiti loptu, ali ona ne pronalazi metu.

47. - Portugal - Francuska (1:2): GOOOOOOOOL! Benzema je matirao Patrisija na startu drugog dijela, nakon što je dobio odličnu loptu Pola Pogbe.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme na utakmicama u Minhenu. Ubrzo se očekuje nastavak igre i u Budimpešti.

46. - Portugal - Francuska (1:1): Po jedna promjena u oba tima. Dinj je zamijenio Hernandeza, dok je Palinja ušao u igru umjesto Danila.

Portugalci protestvovali na odluku Lahoza da pokaže na penal. AFP

45. - Kraj prvog poluvremena na obje utakmice. Mađarska vodi u Minhenu protiv Njemačke, dok nakon prvih 45 minuta Portugal i Francuska igraju 1:1. 

45. - Portugal - Francuska (1:1): GOOOOOOOOOL! Benzema vraća stvari na početak.

45. - Portugal - Francuska (1:0): Ponovo penal u Budimpešti, sada za Francusku. Semedo je faulirao Mbapea. Benzema je namjestio loptu na bijelu tačku.

45. - Dvije minute nadoknade na Alijanc Areni.

40. - Portugal - Francuska (1:0): Grizman je dobio žuti karton.

Pljusak u Minhenu. UEFA



32. - Njemačka - Mađarska (0:1): Gindoan i Botka su dobili po žuti karton. U Minhenu trenutno pljušti kiša.

30. - Portugal - Francuska (1:0): GOOOOOOL! Ronaldo dovodi Portugal u vodstvo! Ovo mu je 4. gol na ovom prvenstvu, 13. u historiji evropskih prvenstava. Aktuelni evropski prvaci su s ovim rezultatima 1. u grupi, dok su posljednji Nijemci.

Standings provided by SofaScore LiveScore

28. - Portugal - Francuska (0:0): Penal! Loris je nesmotreno reagovao i udario Danila, a sudija je pokazao žuti karton golmanu Francuske i penal za reprezentaciju Portugala. Prilika za Ronalda da postigne 4. gol na ovom Euru. Gleda se i VAR, dok se ukazuje pomoć Danilu.

21. - Njemačka - Mađarska (0:1): Stativa! Humels je skočio na korner Kimiha, ali pogađa samo okvir Gulašijevog gola.

20. - Portugal - Francuska (0:0): Čeka se da aktuelni evropski prvaci nešto urade. Za sada sterilna igra Portugala. Ronaldo je bio nestrpljiv i odmah je šutirao lijevom nogom nakon što je Varan nesmotrenom reakcijom spustio loptu bivšem saigraču iz Reala.

Patrisio: Odlično odbranio. AFP



17. - Portugal - Francuska (0:0): Evo prvog uzbuđenja! Mbape je neometano šutirao sa ruba šesnaesterca, ali njegov pokušaj brani Rui Patrisio.

15. - Portugal - Francuska (0:0): Čeka se prva prava prilika na Puškaš Areni.

11. - Njemačka - Mađarska (0:1)GOOOOOOOOL! Adam Salaj je glavom matirao Nojera, šok za domaćina na Alijanc Areni! Ovim rezultatom "Elf" bi završio na 4. mjestu.

8. - Uvodno ispitivanje snaga na obje utakmice, bez pravih uzbuđenja.

4. - Njemačka - Mađarska (0:0): "Elf" prvi prijeti preko Kimiha, ali dobro brani Gulaši.

1. - Počele su utakmice na Alijanc Areni i Ferenc Puškaš Areni.

Navijači Portugala i Francuske. AFP

Večeras se utakmicama 3. kola grupe E završava grupna faza Evropskog prvenstva. Utakmicama u Minhenu i Budimpešti dobit ćemo i posljednje putnike u osminu finala. Na Alijanc Areni sastaju se Njemačka i Mađarska, dok će u Budimpešti snage odmjeriti Portugal i Francuska.

Poznati su i početni sastavi ekipa, a u ovo kolo sa 1. mjesta ide Francuska koja ima četiri osvojena boda, jedan više od Njemačke i Portugala, dok je na 4. mjestu Mađarska sa samo jednim osvojenim bodom.

NJEMAČKA (3-4-3): Nojer (Neuer), Ginter, Humels (Hummels), Ridiger (Rudiger), Kimih (Kimmich), Gindoan (Gundogan), Kros (Kroos), Gosens, Sane, Haverc (Havertz) i Gnabri (Gnabry).

MAĐARSKA (5-3-2): Gulaši (Gulasci), Nego, Botka, Orban, Salaj (Szalai), Fiola, Klajnhajsler (Kleinheisler), Nađ (Nagy), Šafer (Schafer), Šalaj (Sallai) i Salaj (Szalai).

PORTUGAL (4-3-3): Rui Patrisio (Patricio), Semedo, Diaš (Dias), Pepe, Gerero (Guerreiro), Danilo, Mutinjo (Moutinho), Sančez (Sanches), Bernardo Silva, Žota (Jota) i Kristijano Ronaldo (Cristiano).

FRANCUSKA (4-3-3): Loris (Lloris), Kuande (Kounde), Varan (Varane), Kimpembe, Hernandez, Pogba, Kante, Toliso (Tolisso), Grizman (Griezmann), Mbape (Mbappe) i Benzema.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.