EURO 2020

Mateus: Nemam više osjećaj da Lev radi dobar posao

Engleska ima lijepu budućnost, ističe Lotar

Lotar Mateus. Arhiva

G. Š. / The Guardian

25.6.2021

Osmina finala Evropskog prvenstva donosi i jedan šlager svjetskog fudbala. U utorak će se na Vembliju sastati Engleska i Njemačka. Mnogo velikih utakmica su odigrale ove dvije reprezentacije, imaju gotovo identičan bilans međusobnih susreta, izrazitog favorita skoro da nikad nema. Osim kad dođe do penala...


Izvođenje penala

Legendarni njemački as Lotar Mateus (Lothar Matthaus) u razgovoru za "The Guardian" pecnuo je Engleze podsjećanjem kako su se završila posljednja dva susreta ove dvije reprezentacije na velikim takmičenjima kada je pobjednik odlučivan jedanaestercima. U Italiji 1990. na Mundijalu Panceri su slavili s bijele tačke u polufinalu, isto kao i šest godina kasnije na EP baš u Engleskoj, kada je tragičar bio sadašnji selektor Albiona Garet Sautgejt (Gareth Southgate).

- Mi smo uvijek dobri kada dođe do penala. Postoji i šala oko toga između njemačkih i engleskih navijača. Ali, ako bude došlo do jedanaesteraca, tu ćemo zaista biti favoriti, jer onda igrači počnu da razmišljaju šta je bilo prije 30-40 godina. Kada smo rješavali na penale 1990. i 1996. bio je veliki pritisak na igračima Engleske, jer su svakodnevno čitali u novinama priče o penalima. Tako je i sada. Engleska ima šansu da dobije meč u 90 ili 120 minuta, ali ako se bude odlučivalo sa bijele tačke, tu će Njemačka da bude favorit, ocijenio je Mateus.

Utakmica na Mundijalu u Italiji 1990. ostala je u pamćenju starijim navijačima Engleske, jer su vjerovali da je Albion na pravom putu da osvoji titulu. Ali, Njemačka sa Mateusom kao kapitenom je odnijela trofej.

- Prije početka prvenstva smo znali da smo dovoljno dobri da osvojimo turnir. A, onda smo to pokazali na terenu. Najteža utakmica je bila protiv Engleske u polufinalu. Imali su fantastičan tim, koji je igrao sve bolje i bolje kako je šampionat odmicao. Vodili smo žestoku borbu za finale i čestitam i sada Englezima na igri na toj utakmici, osvrnuo se Lotar na utakmicu od prije 31 godinu.

Međutim, kada je ova sadašnja generacija Njemačke u pitanju, djeluje da Lotar nije baš naročito veliki optimista.

Kimih je igrao na četiri pozicije na tri utakmice


- Nemam više osjećaj da Lev radi dobar posao, kao što sam imao 2014. kada smo osvojili Svjetsko prvenstvo. On stalno pravi neke promjene, mijenja igrače, mijenja sistem igre. Džošua Kimih je igrao na četiri pozicije na tri utakmice. Više se niko ne osjeća sigurno u timu, nema samopouzdanja kada se stalno nešto tumba.

S druge strane, Mateus cijeni englesku reprezentaciju.

- Mislim da nema razloga za pesimizam na Ostrvu. Engleska ima lijepu budućnost. Prije tri godine je igrala u polufinalu Svjetskog prvenstva, ima fantastične igrače koji igraju za najbolje klubove u zemlji. Osvojili su brojne trofeje sa klubovima, tako da su puni samopouzdanja. Poštujem ovu ekipu, ako bude igrala na maksimumu, može da pobijedi Njemačku, zaključio je Mateus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.