EURO 2020

Aleksandar Ristić iz Dubrovnika za "Avaz": Njemačka je sretno prošla u nokaut-fazu

Hrvati mogu izbaciti Špance, jer su tehnički, kao i oni, dobra ekipa, analizira poznati fudbalski stručnjak

Aleksandar Ristić. Arhiva

Piše: G. Šumar

25.6.2021

Jedan od naših najboljih fudbalskih stručnjaka svih vremena, Sarajlija Aleksandar Ristić (76), Evropsko prvenstvo prati u Dubrovniku, gdje se skrasio nakon bogate igračke i trenerske karijere.

Aleksandar Ristić. Arhiva

Tehnika i taktika

- Grupna faza je bila dobra, neke ekipe su igrale stvarno dobro, a neke su pokazale manje. Bilo je i nekoliko iznenađenja, ali je na kraju ispalo onako, skoro sve očekivano - rekao je Ristić u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“.

Parovi osmine finala su: Vels - Danska, Italija – Austrija (subota), Nizozemska - Češka, Belgija – Portugal (nedjelja), Hrvatska - Španija, Francuska – Švicarska (ponedjeljak), Engleska - Njemačka, Švedska – Ukrajina (utorak).

- Nijemcima je bilo škakljivo u posljednjem kolu u Minhenu (Mađarska 2:2 – op. a.). Mislio sam da će lakše riješiti tu utakmicu u svoju korist, a iako Mađari nisu prikazali nešto naročito, sretno su prošli dalje. Nijemci su najsretnije prošli od ovih velikih, odnosno favorita. Naprimjer, Italijani nisu imali nikakvih problema, kao ni Belgija, Nizozemska, pa ni Francuska. Španci su se „probudili“ tek u posljednjem kolu (Slovačka 5:0). Inače, osim Njemačke, favoriti su prilično lako prošli - analizira Ristić.

Na pitanje ko je njegov favorit, odgovara:

- Teško se odlučiti za jednu ekipu, treba tu sagledati niz okolnosti, od rasporeda, umora i zdravstvenog biltena do prednosti domaćeg terena. Naprimjer, Italijani su pokazali bolje igre, jer su imali lakše protivnike u grupi, nego druge pomenute favorizirane ekipe.. Ali, vidjet ćemo kako će reagirati Italijani kad im se suprotstavi neko jači, i tehnikom, i taktikom. Ipak, zna se da Italijani vrlo lako gube živce, što može otvoriti nedostatke. Belgijanci su veoma dobri, Španci igraju svoju igru – do noge, kako se prije igrao fudbal u staroj Jugoslaviji, Mađarskoj. Oni su vratili taj stil, tako da oni igraju više tehnički fudbal, nego ostali koji preferiraju trku i snagu - analizira nekadašnji trener Ajntraht Braunšvajga, HSV-a, Forune Dizeldorf, Šalkea, Union Berlina...


Šanse 50:50

I za naše zapadne komšije konstatira da su, kako kaže, prošli malo sretno, ali zasluženo.

- Hrvati su prvo izgubili od Engleza, a onda remizirali s Česima, koji su poveli iz penala, koji se inače ne sudi. Nije to bilo baš za najstrožiju kaznu (vazdušni duel Lovrene i Šika), da nije Čehu potekla krv iz nosa, sudija sigurno ne bi pokazao na bijelu tačku. Ali dobro. No, Hrvati su posljednju utakmicu protiv Škota, i to u Glazgovu (3:1), odigrali prilično dobro. Dali su tri lijepa gola iz akcija, tako da oni sigurno imaju kvalitet, samo ga u prve dvije utakmice nisu mogli pokazati jer su u njih ušli – neću reći prepotentno, ali presigurno.

A to se na ovakvim takmičenjima odrazi loše. Sad idu na teškog protivnika – Špance, ali mislim da ih mogu izbaciti, jer je Hrvatska tehnički isto tako, kao i oni, dobra ekipa. Španci ne igraju na snagu, kao neke druge ekipe, tako da mislim da se Hrvati s njima mogu nadmetati, i tehnički. Tu su šanse, bar za mene, 50:50 – zaključio je Ristić.

Rodni grad

- Nisam dugo dolazio do Sarajeva. Prije dok sam radio kao trener nisam ni mogao, odnosno imao vremena, a sad je ova korona kriza. Prvo se moralo ići u izolaciju ili, kako ja to kažem, u „zatvor“. Nadam se da će i ovo brzo proći - rekao je Ristić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.