EURO 2020

Danska je prvi četvrtfinalista Eura

Danci deklasirali Vels u prvoj utakmici osmine finala

Danska: Čekaju boljeg iz duela Nizozemska - Češka. AFP

Piše: E. Ćosić

26.6.2021

Danska je prvi četvrtfinalista Evropskog prvenstva. Fudbaleri danske selekcije u prvoj utakmici osmine finala u potpunosti su razbili Vels i slavili sa visokih 4:0. 

Dva pogotka postigao je Kasper Dolberg. Napadač Nice je prvo u 27. minuti sjajno matirao golmana Velsa, da bi onda u 48. minuti udvostručio prednost svog tima. Zanimljivo da bi Dolberg vjerovatno meč počeo s klupe da se nije povrijedio Jusuf Polsen (Yussuf Poulsen). Treći gol bio je djelo Joakima Melea (Maehle) u 88. minuti, a konačnih 4:0 postavio je Martin Brajtvajt (Braithwaite) golom u 6. minuti sudijske nadoknade drugog dijela. 

Očito je i da Dolberg voli igrati u Amsterdamu, on je bivši fudbaler Ajaksa za koji je odigrao 78 utakmica i postigao 33 pogotka, prije nego je 2019. otišao u Francusku.

Danska će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Nizozemska – Češka.


TOK UTAKMICE

90+5. - KRAJ!

90+4. - GOOOOOOOOL! Brajtvajt je zatresao mrežu Vorda, gol je priznat uz asistenciju VAR-a!

90+3. - I Bejl je zaradio žuti karton. Odraz nemoći Velšana.

90. - Pet minuta sudijske nadoknade.

90. - Crveni karton! Wilson je dobio crveni karton, a ovaj fudbaler je u igru ušao samo 12 minuta prije. Isključen je nakon prekršaja nad Meleom.

89. - GOOOOOOOOOL! Mele je nokautirao Velšane. Sjajno se u šesnaestercu Velsa snašao lijevi bočni danske reprezentacije.

86. - Kakva šansa! Brajtvajt i Andersen su bili u dobroj poziciji, ali nema promjene rezultata.

85. - Ponovo greška u organizaciji napada, Danci dolaze do lopte i trče u kontru, ali Bejl pravi prekršaj. 

84. - Vrijeme radi protiv Velsa. "Zmajevi" ne mogu napraviti ništa u napadu, dok vrijeme curi.

Brajtvajt: Još jedna dobra utakmica za reprezentaciju. AFP



80. - Novi žuti karton. Zaradio ga je Bruks koji je tek ušao u igru nakon što je s leđa startovao na Kornelijusa.

77. - U danskom timu na terenu su Boilesen i Andersen, a na klupu se sele Striger Larsen i Simon Kjer. Kod Velšana igru napuštaju Mur i Džejms, a u igri su Roberts i Bruks.

76. - Mali prekid igre da se ukaže pomoć kapitenu Danske Simonu Kjeru. Spremne su i nove izmjene koje pored aut linije čekaju dozvolu za ulazak u igru.

75. - Sve je manje vremena za Vels. Bejl i društvo pred eliminacijom sa Evropskog prvenstva. Na prošlom izdanju kontinentalnog takmičenja Velšani su zaustavljeni tek u polufinalu, a tada je bolji bio Portugal (2:0).

69. - Današnji heroj Danske napušta igru. Dolberga mijenja Kornelijus.

65. - Nova prilika za Dansku! Prohujala je lopta pored lijeve stative velškog gola nakon pokušaja glavom rezerviste Norgarda.

Velšani su protestvovali zbog prekršaja u začetku akcije za 2. gol Danske. AFP

61. - Vestergard je pokušao, ali Vord brani. Ne mijenja se rezultat na semaforu Johan Krojf Arene.

60. - Danski selektor će napraviti još jednu promjenu. Prinudnu pošto se povrijedio Dijeljni, a zamijenit će ga Jensen.

59. - Vrijeme je za izmjene. U danskom timu Norgard je zamijenio Damsgarda, dok je kod Velšana na terenu Vilson umjesto Morela. 

52. - Velšani su imali priliku nakon jednog centaršuta, međutim lopta ide pokraj Šmajhelovog gola. Bejl i društvo su pred eliminacijom.

48. - GOOOOOOOL! Ponovo je lopta u mreži Vorda i ponovo je strijelac pogotka Kasper Dolberg. Sjajno je Brajtvajt prošao po desnoj strani, defanzivac Velsa je želio da izbije loptu iz šesnaesterca, ali je loše reagovao i namjestio je Dolbergu.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme. Nije bilo izmjena na odmoru.

Mele: U finišu imao priliku asistirati, ali želio je sam postići gol. AFP

45+2. - Kraj prvog poluvremena.

45. - Dvije minute sudijske nadoknade.

45. - Mele je sada bio sebičan. Mogao je dodati Brajtvajtu koji je bio u mnogo boljoj poziciji, ali Mele je želio sve sam završiti. Na kraju se tresao samo spoljni dio mreže. Ostaje 1:0 za Dansku.

40. - Prva promjena na utakmici. Roberts je zamijenjen zbog povrede, a na terenu je Neko Vilijams.

40. - Drugi žuti karton na utakmici i drugi za velške fudbalere. Sada je Mur upisan u bilježnicu sudije Ziberta nakon udaranja Kjera.

38. - Velšani bez ideje u napadu, čeka se odgovor Bejla i društva.

Dolberg: Osmi gol za reprezentaciju, prvi na Euru. AFP

34. - Uvukla se panika u redove Velsa. Sada su defanzivci nesmotreno reagovali nakon jednog centaršuta sa desne strane, ali srećom po njih, lopta je otišla samo u korner.

32. - Nova šansa pred golom Velsa i opet je Dolberg bio u prilici, ali sada petom nije uspio poslati loptu u mrežu Vorda.

27. - Asistencija se piše Damsgardu.

27. - GOOOOOOOOOOL! Sjajan pogodak Kaspera Dolberga. Izborio se za prostor, a onda za ruba šesnaesterca poslao loptu u malu mrežicu gola. Danska vodi!

25. - Prvi žuti karton na ovoj utakmici, a dobio je Džo Rodon. 

23. - Novi korner za Dansku iz kojeg se nije izrodila prilika za promjenu rezultata.

21. - Danska je u kratkom roku izvela tri ubacivanja iz ugla, ali nisu uspjeli iz prekida da zaprijete na gol Velsa.

20. - Nakon prvog i drugi korner za Dansku. 

Bejlov pokušaj sa 18 metara najbolja prilika do sada. AFP

19. - Čeka se odgovor Danaca koje kao da je Vels iznenadio igrom na otvaranju susreta. Imat će Danci prvi korner nakon što je Meleov centaršut izblokiran.

18. - Novi pokušaj na gol Kaspera Šmajhela. Džejms je šutirao sa lijeve strane, ali je to bio lak plijen za golmana Danske.

16. - I lopta je nešto više u nogama fudbalera Velsa, 54% vremena dosadašnjeg dijela igre.

11. Inicijativa Velšana, sada su napravili gužvu u danskom šesnaestercu, ali Remzijev udarac blokira odbrana.

10. - Opasan pokušaj Gereta Bejla. Ušao je sa desne strane u sredinu i onda lijevom nogom šutirao na gol Šmajhela, srećom po Dance, lopta ide pored desne stative.

9. - Dolberg se odlučio na udarac iz okreta, ali njegov šut završava daleko od gola. Bilježimo prvi pokušaj na utakmici.

8. - Početno ispitivanje snaga sa nekoliko sitnih prekršaja na sredini terena.

Bejl: Dres za Eriksena. AFP

5. - Prilika za Vels da iz prekida zaprijeti. Nakon jednog ubacivanja sa strane, Kjer je izbacio loptu u korner.

3. - Danska je ostala lišena usluga Jusufa Polsena (Yussuf Poulsen) koji se povrijedio prije ovog meča, a na njegovo mjesto uskočio je Kasper Dolberg.

1. - Počela je utakmica, sa centra su krenuli fudbaleri Velsa.

0. - Pravdu na današnjem susretu dijelit će Daniel Zibert. Njemački sudija je sudio na dvije utakmice ovog izdanja Evropskog prvenstva. Dijelio je pravdu na utakmici Švedska - Slovačka (1:0) i Škotska - Češka (0:2).

Navijači Danske. AFP

Fudbalske reprezentacije Velsa i Danske igraju prvu utakmicu osmine finala Evropskog prvenstva. Susret na Johan Krojf Areni (Cruyff) u Amsterdamu sudit će njemački sudija Daniel Zibert (Siebert).

Odabrani su i početni sastavi koji će od 18:00 istrčati na teren.

VELS (4-3-3): Vord (Ward), Roberts, Rodon, Mefam (Mepham), Dejviz (Davies), Morel (Morrell), Alen (Allen), Džejms (James), Remzi (Ramsey), Bejl (Bale) i Mur (Moore).

DANSKA (3-4-3): Šmajhel (Schmeichel), Kristijansen (Christiansen), Kjer (Kjaer), Vestergard (Vestergaard), Mele (Maehle), Dilejni (Delaney), Hojbjerg, Striger Larsen (Stryger), Damsgard (Damsgaard), Dolberg i Brajtvajt (Braithwaite).


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.