EURO 2020

Dvije godine proveo u kolicima, a jučer je postigao prvi gol za reprezentaciju na velikim takmičenjima

Brajtvajt je između 5. i 7. godine zbog problema sa razvojem kukova bio u invalidskim kolicima

Brajtvajt: Sada živi san, igra za Barcelonu i reprezentaciju Danske. AFP

E. Ćosić

27.6.2021

Fudbaleri i razni sportisti, koji preko trnja dođu do zvijezda i na kraju slave i novca, često imaju tešku priču iz djetinjstva. Takvu ima i Martin Brajvajt (Braithwaite) koji je dvije godine svog djetinjstva proveo u invalidskim kolicima, a jučer je postigao prvi gol za reprezentaciju Danske na velikim takmičenjima.

Brajtvajt je imao problema s razvojem kukova zbog čega je između pete i sedme godine života bio u kolicima. Proveo je i puno vremena u bolnici, ali je uspio iz svega izaći kao pobjednik. Njegovo liječenje trajalo je dvije godine i na svu sreću doktori su pogodili terapiju i omogućili da se njegovi kukovi normalno razvijaju.

- Ne sjećam se tog vremena previše, a čak sam i namjerno potisnuo sjećanja, jer bio je to vrlo tužan period mog života. Gledao sam drugu djecu kako trče, igraju se i smiju, a ja nisam mogao niti hodati. Baš mi je bilo teško, i sjećam se da me je bilo sram što sam drugačiji od druge djece', priznao je Brajtvajt u razgovoru za CNN prošle godine.

Od vremena kada je bio u kolicima i kad nije mogao hodati, Brajtvajt se uspio izboriti do toga da je zdrav, da može hodati i trčati. Život mu je san, igra za Barcelonu, a i reprezentativac Danske je s kojom je izborio plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.