EURO 2020

Vladimir Petković iz Bukurešta za „Avaz“: Nismo bez šansi protiv Francuza

“Trikolori” daju utisak protivniku da može nešto napraviti i onda ga poraze, kao kobra, rekao je naš stručnjak

Vladimir Petković. Agencije

Piše: G. Šumar

28.6.2021

Fancuska večeras (21 sat) će se u Bukureštu, u osmini finala, sastati sa Švicarskom našeg Vladimira Petkovića. Francuska je veliki favorit i u današnjem duelu, ali reprezentacija Švicarske je problematičan protivnik za bilo kojeg rivala. Uostalom, ne bi bila na 13. mjestu FIFA-ine rang-liste da nema kvalitet.


Favorit turnira

- Niko nas ne spominje kao mogućeg četvrtfinalistu i to bi mogla biti naša šansa - rekao je Petković u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Na konstataciju da iz francuskog tabora ističu da imaju problema s povredama, odnosno da imaju pet povrijeđenih, Sarajlija dodaje:

Ma, nemaju. Osim Lukasa Hernandeza, svi ostali povrijeđeni igrači su iz druge postave.

Ipak, „Trikolori“ imaju 20 igrača koji su u minuloj sezoni igrali Ligu prvaka.

- Ma, da. Što se tiče moje ekipe, situacija je dobra. Ovdje smo već tri dana, tako da bismo trebali biti maksimalno spremni za utakmicu. Nadam se da ćemo ponoviti igru kao protiv Velsa (1:1 – op. a.) i Turske (3:1). Francuska je favorit turnira, a mi smo protiv jačih ekipa pokazali da možemo. Međutim, za pozitivan rezultat moramo dati i preko 100 posto, a da oni ne daju maksimum - analizira naš fudbalski stručnjak.

Francuska nas uopće nije impresionirala na Euru 2020.

- Oni nikada nisu imali kolektivnu igru. Ali, imaju toliko individualnosti da prave prevagu. Pojedinačno su najjači, ali imaju i tu vertikalnost. Francuzi daju utisak protivniku da može nešto napraviti i onda ga poraze, kao kobra – ističe Petković.


Vladimir Petković. Arhiva

Novi duel

Nacionalna arena u Bukureštu u Rumunjskoj bit će mjesto još jednog dvoboja ove dvije ekipe na međunarodnim turnirima. Igrali su na Euru 2016, na svjetskim prvenstvima 2014. i 2006., tako da već imaju prilično uzbudljivo rivalstvo.

- Mi ćemo probati da odigramo našu igru, ne treba imati ni previše respekta - zaključio je Petković

Hrvatska ili Španija

Petković smatra da bi Hrvatska imala realne šanse protiv Španaca da nije van stroja Ivan Perišić.

- No, problem je što je Perišić zaražen COVID-19. Ipak, Hrvatskoj će biti malo lakše nego nama, ali moraju dati svoj maksimu. Dižu se kako prvenstvo odmiče, pa ćemo vidjeti - rekao je selektor Švicarske.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.