EURO 2020

Oršić pogotkom ispisao historiju evropskih prvenstava

Hrvatski reprezentativac postigao gol za 2:3

Trenutak kada Oršić pogađa za 2:3. TWITTER

E. Ćosić

29.6.2021

Euro 2020 ostat će upamćeno po mnogim oborenim rekordima. Prvo je Kristijano Ronaldo (Cristiano) srušio rekord Mišela Platinija (Michel) i postao najbolji strijelac u historiji evropskih prvenstava, a onda su srušeni rekordi po broju postignutih golova, ali i autogolova.

Reprezentativac Hrvatske Mislav Oršić pogotkom za 2:3 protiv Španije srušio je rekord evropskih prvenstava po broju postignutih golova. Tako će hrvatski fudbaler ostati upamćen kao strijelac 109. gola kojim je ostvaren rekord. Dosadašnji rekord držalo je prvenstvo održano u Francuskoj 2016. godine. 

I očekivano su dva posljednja izdanja na vrhu ovog poretka, jer su proširena, pa je je više reprezentacija (24) donijelo i više utakmica.

Nakon Oršićevog pogotka jučer "je palo" još devet golova, pa je na Euru 2020 do sada postignuto ukupno 118 pogodaka, a tek se igra osmina finala. Efikasno prvenstvo, u prosjeku po utakmici se postigne 2.81 gol, a dosadašnji rekord držalo je prvenstvo iz 2000. godine kada je rekord bio 2.74 pogotka po utakmici.

Oboren je i negativni rekord. Naime, u dosadašnjem dijelu ovog prvenstva postignuto je čak devet autogolova, onoliko koliko ih je viđeno na evropskim prvenstvima održanim od 1960. do 2016. godine zajedno.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.