SKANDALOZNO

Hrvatska u svim utakmicama Eura nosila ustaški grb

Iako više neće dalje nastupati na Evropskom, otkrivena je velika kontroverza vezano uz grb hrvatske reprezentacije

D. H.

Hrvatski grb na Euru

Foto: Avaz


Hrvatska je u jučer ispala s Evropskog prvenstva od Španije u osmini finala. Nakon 90 minuta je bilo 3:3, a onda su Španije u prvom produžetku zabili dva gola i izborili četvrtfinalni ogled protiv Švicaraca ukupnom pobjedom 5:3.

Grb NDH

 • Grb NDH

  Grb NDH

  Foto: Arhiv


Iako više neće dalje nastupati na Evropskom, otkrivena je velika kontroverza vezano uz grb hrvatske reprezentacije. Naime, na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice Eura bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje bijelo. Naravno, na službenom državnom grbu prvo polje je crveno.

Šta je problem u svemu?

Iako su se kroz historiju periodično smjenjivale šahovnice kao nacionalni simbol Hrvata nekad s bijelim, a nekad s crvenim poljem kao prvim, zbog činjenice da je za vrijeme NDH korištena šahovnice s prvim bijelim poljem, ovakva verzija hrvatskog grba ostala je uvriježena kao ustaški simbol.

 • Grb Republike Hrvatske

  Grb Republike Hrvatske

  Foto: Arhiv


Crni dresovi

Na dresu nogometnih reprezentacija obvezno stoji grb nogometnog saveza, u ovom slučaju HNS-a. Malo ko ima grb države, no na velikim natjecanjima poput Evropskog prvenstva praksa je da budu još i zastavice država ili barem naziv država te grad i datum odigravanja utakmice, što te dresove čini jedinstvenima.

Grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS-a. Česi i Škoti, protivnici Hrvatske iz skupina, na svojim su dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španjolci nisu ni imali.

Za vrijeme SFRJ je Socijalistička Republika Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

Pored grba, mnogi su kontroverze vidjeli i u drugoj garnitute hrvatske selekcije. Naime, iako nema crnu boju na zastavi, Hrvatska je i na ovom prvenstvu igrala u crnim dresovima, što je mnoge asociralo na zloglasne ustaške uniforme iz Drugog svjetskog rata.

 • Zastava s meča protiv Škotske

  Zastava s meča protiv Škotske

  Foto: Screenshot


 • Zastava s meča protiv Češke

  Zastava s meča protiv Češke

  Foto: Screenshot


 • Zastava s meča protiv Engleske

  Zastava s meča protiv Engleske

  Foto: Screenshot


NA VRH

Podijeli članak na