EURO 2020

Edhem Šljivo iz Liježa za „Avaz“: Nijemci su favoriti na Vembliju

Očekujem veoma tešku utakmicu, mada su me Englezi razočarali u dosadašnjim utakmicama Eura, rekao je nekadašnji as kluba s Koševa

Šljivo: Veliki problem za Belgijance su povrijedili De Brujnea i Edena Azara. Arhiva

Piše: Goran ŠUMAR

29.6.2021

Najzanimljiviji duel osmine finala Eura 2020, koji će sigurno pobuditi najviše pažnje u cijeloj Evropi, bit će sudar Engleske i Njemačke. Jedno od najstarijih i najvećih fudbalskih rivalstava dobit će novo poglavlje danas (18) na Vembliju.


Nokaut-faza

- Njemačka nije baš najbolje odigrala grupnu fazu, ali bar za mene, oni su jedan od glavnih favorita završnog turnira – rekao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Edhem Šljivo, jedan od najboljih igrača FK Sarajevo i naše domovine svih vremena koji živi u Liježu, te dodao:

Očekujem veoma tešku utakmicu, mada su me Englezi razočarali u dosadašnjim utakmicama Eura. Nisu ništa pokazali, tako da tipujem na Njemačku. Nijemci su uvijek Nijemci.

Englezi su kao pobjednici Grupe D dobili mogućnost da i četvrtu utakmicu zaredom budu domaćini u svom hramu fudbala. Nakon Hrvatske (1:0), Škotske (0:0) i Češke (1:0) sada ih čeka okršaj s Nijemcima, koji, kao i puno puta ranije, automatizmom dižu tenzije.

- Imali su tu prednost i u grupnoj fazi, pa su jedva pobijedili Hrvatsku, remizirali s Česima. Bit će interesantno - ističe popularni Edko.

U drugom današnjem duelu Švedska – Ukrajina (21 sat) favorizira Šveđane.

- Mislim da su u prednosti i da imaju velike šanse za trijumf. Ukrajinci, bar do sada, nisu odigrali po mom ukusu - prognozira Sarajlija.


Igrač odluke

S druge strane, analizirajući pobjedu „rezervne domovine“ ističe da su Belgijanci zasluženo među osam najboljih, jer su, kako kaže, veoma dobra ekipa.

- Imaju puno igrača u velikim klubovima, ali sad je veliki problem što su se povrijedili Kevin de Brujne (De Bruyne) i Eden Azar (Hazard). A imaju tešku utakmicu s Italijom u petak. Gledam već prognoze i kladioničarske kvote da je Italija favorit, ali očekujem neizvjesnu i zanimljivu utakmicu. Inače, u nokaut-fazi svaka utakmica je teška, svi i taktiziraju, te prave igru tako da prvo ne prime gol, a naprijed šta urade. Imaju i produžeci za postizanje pogotka, pa penale, sve se računa – ističe Šljivo.

Igrač odluke u četvrtfinalnom duelu Belgija – Italija mogao bi biti Romelu Lukaku.

- On je veoma dobar igrač. Sad je na velikoj cijeni. Jak je, brz, veoma dobro gradi loptu, zna dobro da je primi i odigra, jer isto igra s obje noge. A što je najvažnije, daje i golove, to se najbolje vidjelo u prethodnoj sezoni u Interu. No, i njemu će nedostajati stariji Azar i De Brujne, ako ne budu igrali - analizira nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije.

Potom se osvrnuo na duel osmine finala Belgija - Portugal 1:0.

- Belgijanci su u nedjelju jedva pobijedili, uz malo sreće. Portugalci su zaslužili da postignu bar jedan gol, u drugom poluvremenu su stalno napadali – zaključio je.


Poželio Sarajevo

Šljivo je u saobraćajnoj nesreći 17. decembra 1986. godine u Belgiji teško nastradao, te zbog toga i završio igračku karijeru. Imao je prijelom obje noge i dva vratna pršljena. Posljedice su ostale trajne.

- Dobro sam, nije loše. Bolničar mi dolazi na previjanje svaki dan. Poželio sam doći u Sarajevo, nisam dugo, dugo bio dolje, samo da se još malo smiri ova korona. Baš nedavno sam primio drugu „Pfizer“ vakcinu i sad mogu i putovati. Možda malo doletim i ovog ljeta. Inače, non-stop sam u kući, nigdje ne izlazim zbog ove korone. Naravno, trenutno sam najviše uz televiziju, gledao sam sve utakmice Eura. Ne igra se loše, ima i dobrog fudbala, a sad dolaze i najbolje utakmice - konstatira Šljivo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.