EURO 2020

Engleska slavi kao nikada, više od pola vijeka čekali da im Nijemci budu "pod nogama"

Nisu je dočekali mnogi djedovi i očevi, nisu ni poneki sinovi, ali evo dočekaše je unuci

Engleski navijači u ekstazi. Twitter

N. Demirović

29.6.2021

Engleska slavi kao rijetko kada. Engleska slavi jednu od najvećih pobjeda u svojoj historiji. Engleska će cijela noćas biti pijana. Na Vembliju, u hramu fudbala, Albion je tukao Njemačku i obezbijedio plasman u četvrtfinale Evropskog prvnenstva (2:0).

Nisu je dočekali mnogi djedovi i očevi, nisu ni poneki sinovi, ali evo dočekaše je unuci. Nakon ravno 55 godina, još od finala Mundijala 1966. godine, Englezi su tukli najvećeg rivala u jednoj velikoj utakmici. Tako će ovaj juni ostati zlatnim slovima upisan u fudbalske almanahe kolijevke fudbala, piše "Mozzartsport".


Vembli se tresao. Twitter

Istina, Engleska još nije napravila ništa spektakularno i monumentalno, ali večeras je udarila najčvršići temelj što je mogao da bude udaren. U lakšem je dijelu kostura, do finala ne može ni na Španiju, ni na Italiju/Belgiju, pa ni na minu kakvom se pokazala Švicarska. Naposljetku - Engleska je tukla Njemačku. A kad Englez natjera Nijemca da klekne, onda je sigurno - pobjednik.

Koktel historije koja ih opterećuje pola vijeka, ozbiljnih i očitih kompleksa, te uobičajene euforija koja na svakom velikom turniru obuzme Ostrvo, nikako nije mogao da služi momcima u bijelom. Ni njima, ni njihovom selektoru, koji je vjerovatno jače od svih želio da vidi Nijemce "pod nogama". I konačno je dočekao.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.