EURO 2020

Zlatan Bajramović iz Karlsruea za "Avaz": Njemačka nazad nije bila stabilna, a u napadu im je falilo oružja

Iznenadio me Cuber iz Švicarske, rekao je neka dašnji naš reprezentativac

Bajramović: Među osam najboljih ekipa imao jedno ili dva iznenađenja, što je lijepo vidjeti. Arhiva

Piše: G. Šumar

1.7.2021

Trener njemačkog bundesligaša Zlatan Bajramović u razgovoru za „Dnevni avaz“ prenio nam je prve reakcije nakon ispadanja (0:2) Elfa s Evropskog prvenstva od starog rivala – Engleske.


Arogantni Francuzi

- Naravno, reakcije njemačkih medija i javnosti nisu pozitivne. Ne bih rekao da su se nadali porazu, ali činjenica je da ni prvu grupnu fazu takmičenja nisu odigrali na nekom visokom nivou, rekao je Bajramovć i dodao:

- Već protiv Mađarske u Minhenu (2:2, gosti oba puta vodili - op. a.) su imali „malo“ sreće za prolaz dalje. Jednostavno, nazad nisu bili stabilni, a malo više oružja im je falilo u igri prema naprijed, pogotovo po krilima. To što imaju i Francuzi, i Englezi, i... Fale im takvi igrači.

Ipak, i Francuska se vratila kući poslije iznenađujućeg poraza od Švicarske.

- Ma dobro, ispali su – bar za mene, malo naivno. Bili su (pre)sigurni, poslije vodstva 3:1 bili su malo i arogantni, te su dobili za to račun, a to je ispadanje iz turnira. Prethodno, nakon 0:1 su se super vratili u utakmicu. Na startu drugog poluvremena pokazali su šta znaju, ali problem je što su tako igrali samo povremeno. U svim utakmicama Eura. Nisu bili konstantni ni u grupnoj fazi.

„Trikolori“ imaju vanserijske individualce na svim pozicijama, dugu klupu, ali ipak, nisu dobar tim. Vaš komentar?

- Loše se brane, ne znam ni je zašto. Dobro ste rekli, to su jaki individualci, koji ovaj put nisu baš najbolje uklopljeni u tim. Inače, dobar individualizam, kada se uklopi u tim, obično donosi prevagu.


Cuber i Pavar

Zlatan Bajramović. Arhiva

Kako vidite rasplet na Euru 2020? Ko je Vaš favorit?

- Prije svega, među osam najboljih ekipa imao jedno ili dva iznenađenja, što je lijepo vidjeti. Da se vidi da i manje ili slabije nacije mogu napraviti nešto više, otići malo dalje i na velikim takmičenjima. A što se tiče favorita, to su Španci i Englezi.

Zašto ne i Italija, Belgija?

- Italija možda, ali nisam siguran da Belgija može otići do kraja bez De Brujnea (Kevin De Bruyne), iako sam prije Eura prognoziram da će Belgijanci osvojiti titulu. Sve zavisi od njega, odnosno njegove povrede... No, moram istaknuti i to da su se Belgijanci malo opametili, nisu više onako ofanzivni kao prije, nego malo više, naravno, gledaju i rezultat. Znači, napredovali su.

Ko je od igrača odigrao po Vašem ukusu na Euru?

- Ima ih više... No, iznenadio me Cuber iz Švicarske (Steven Zuber). Znam ga iz Frankfurta... Prve utakmice nije odigrao baš najbolje, ali onda je nadigrao Francuza Pavara (Benjamin Pavard). U čitavoj utakmici... S druge strane, da sad ne nabrajam pojedince koji su uvijek u žiži – od Pogbe (Paul), koji je, nažalost, ispao. Također, istakao bih i danski kolektiv – zaključio je nekadašnji naš reprezentativac

Gavranović i Seferović

Za Švicarsku igraju dva Bosanca Mario Gavranović i Sead Seferović, a i selektor Vladimir Petković je iz naše domovine.

- Pa dobro, iskren da budem, igraju u pogrešnoj selekciji. Znate na šta mislim i gdje im je mjesto. Inače, Švicarci su bili dobri protiv Francuza, iako su imali i sreće da se na onakav način vrate kod 1:3. Ali, baš, baš dobro su se predstavili. No, mislim da opet protiv Španije nemaju šansi, rekao je Bajramović.

Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.