EKSKLUZIVNO

Vladimir Petković pola sata uoči utakmice života za "Avaz": Španci su favoriti, ali...

Ne samo oni nego i Italijani, Francuzi, Nijemci, svi su već najavljivali četvrtfinale Španija - Francuska, prenosi selektor Švicaraca

Vladimir Petković. Arhiva

Piše: G. Šumar

2.7.2021

Selektor reprezentacije Švicarske Vladimir Petković u ekskluzivnom razgovoru za "Avaz" najavio je današnju četvrtfinalnu utakmicu Eura 2020 protiv Španije (18 sati).

Dva duela u Ligi nacija

- Nakon dva dana totalnog odmora i sakupljanja energije, imali smo jedan dan za pripremu utakmice. Nedavno smo protiv Španaca, u Ligi nacija, odigrali dvije utakmice. Kod njih smo izgubili 1:0, a kod nas je bilo 1:1 - istakao je Petković.

Znači, vrijeme je za pobjedu.

- Opet su oni favoriti, ali kad dođeš do ovoga, ne ideš u  utakmicu da igraš neriješeno ili izgubiš. Ideš na pobjedu, da ideš dalje... Jedina je šteta što Granit Džaka (Xhaka) ima dva žuta i neće igrati, ali ostali su uredu - kazao je naš sagovornik.

U Švicarskoj je prije prethodne utakmice protiv Francuza (8:7 - penali) prevladavao pesimizam. Malo ko se nadao da mogu prekinuti kletvu osmine finala (od 1994. nisu otišli dalje od prve runde nokaut faze). Naprimjer, u anketi „Blicka“ čak 52 posto učesnika predviđalo je da će Francuzi deklasirati Švicarce.

- Ne samo oni nego i Italijani, Francuzi, Nijemci, svi su već najavljivali četvrtfinale Španija - Francuska. No, još jednom se vidjelo da u modernom fudbalu ništa nije nemoguće - poručio je Petković.





Obara rekord

Petković će protiv Španije oboriti rekord prema broju utakmica na klupi Švicarske.

- Do sada je taj rekord držao Rapan (Karl Rappan), koji je vodio reprezentaciju 50-tih godina prošlog stoljeća - rekao je Petković, koji je Švicarce vodio u 77 utakmica

Dešamove čestitke

Na pitanje kako je na šokantan poraz reagirao selektor Francuza Didje Dešam (Didier Deschamps), Petković je rekao:

- Neposredno nakon utakmice nisam se vidio s Didjeom, nego je on dva sata kasnije došao pred naš autobus da mi čestita. Dugo smo poslije utakmice ostali na stadionu. Malo smo razgovarali. Inače, odranije se znamo.

„Trikolori“ su bili razočarani nakon utakmice…

- Neočekivano se sve desilo, jer su bili uvjereni, sigurni, pogotovo nakon rezultata 3:1. Mi smo praktično bili inferiorniji samo nakon našeg promašenog penala, kod rezultata 1:0, kada smo primili dva gola. Ne samo kako smo igrali, nego i zbog mentalne reakcije - navodi on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.