EURO 2020

Mario Gavranović iz Sankt Peterburga za "Avaz": Možemo pobijediti i Špance

Drago mi je što se i u Bosni, Hrvatskoj, odnosno na našim prostorima, navija za nas. Zbog toga mi je uspjeh još draži, kaže Bosanac sa švicarskim sportskim državljanstvom

Mario Gavranović: Pripremili smo utakmicu s idejom da prođemo dalje. AFP

Piše: G. Šumar

2.7.2021

Fudbalska reprezentacija Švicarske naših Vladimira Petkovića, Harisa Seferovića i Marija Gavranovića, nakon senzacije protiv aktuelnog prvaka svijeta Francuske, danas (18 sati) u Sankt Peterburgu, u osmini finala Eura 2020 igra protiv favorizirane Španije.


Prava ekipa

- Mnogo smo sretni zbog ovoga što smo ostvarili do sada - rekao je Gavranović za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Protiv svjetskih prvaka smo ostavili sve na terenu. Mislim da smo pokazali da smo stvarno prava ekipa, pravi karakterni igrači. Jer uspjeti okrenuti rezultat (1:3, op. a.) protiv favorita turnira nije jednostavno. Sve pohvale svima, mislim da smo zasluženo prošli dalje. No, idemo dalje.

Možete li nastaviti pobjedonosni pohod i protiv još jednog favorita - Španije?

- Mi smo i tu utakmicu pripremili s idejom da prođemo dalje. Ako smo pobijedili svjetske prvake, moramo vjerovati u nas i sada, odnosno da možemo dobiti i ovu utakmicu.

Vi, Haris Seferović, selektor Vladimir Petković i društvo ste top-tema svjetskih medija...

- Selektor Petković je napravio veliki posao posljednjih godina i zaslužio je ovaj uspjeh. Inače, mi smo protiv velikih reprezentacija uvijek dobro igrali, ali na završnim turnirima nikako nismo uspijevali otići dalje od osmine finala. To smo sada, napokon, ostvarili. Mislim da smo to i zaslužili.

Koja selekcija Vas je najviše impresionirala u dosadašnjem dijelu Eura 2020?

- Italija. Igrali smo protiv njih (0:3), bila je to stvarno teška utakmica za nas.


Gavranović: Potopio Francuze sa dva gola. AFP

Rodni kraj

S obzirom na to da su Vaši roditelji iz Gradačca, kada Vas možemo očekivati u Bosni?

- Rijetko dolazim u Bosnu, jer i ono malo odmora što dobijem provedem sa suprugom negdje na moru. Ili sam u Švicarskoj, tako da ne idem baš često u Bosnu, u Gradačac, gdje imam obitelj, odnosno gdje živi i tatin jedan brat. Za razliku od mene, moji roditelji često idu u rodno mjesto.

I u BiH se zbog Vas, Harisa i Vladimira navija za Švicarsku.

- Drago mi, naravno, što se i u Bosni, Hrvatskoj, odnosno na našim prostorima, navija za nas. Zbog toga mi je ovaj uspjeh još draži - zaključio je Gavranović.

Nagrada za uloženi trud

Prije utakmice s Francuskom selektor Petković je izjavio za „Avaz“ da niste bez šansi, a nakon utakmice da je vjerovao u ekipu...

- Jeste, na najbolji mogući način smo se pripremili za tu utakmicu. Naravno, znali smo da je Francuska ekipa s puno kvalitetnih igrača i da će nam za prolaz trebati naša najbolja moguća predstava, s mnogo želje, trke... Na kraju smo došli do pozitivnog rezultata, jer smo odigrali vrhunski. Našem protivniku uveli smo nervozu, što je, uz naš angažman, možda bilo i presudno. Zaslužili smo ovaj rezultat i zbog svog truda koji smo uložili posljednjih godina - zaključio je Gavranović.

Gojak je kvalitetan igrač

Gavranović će u predstojećoj sezoni u zagrebačkom Dinamu ponovo igrati s našim reprezentativcem Amerom Gojakom, koji se vratio iz Torina.

- On je tamo bio na posudbi, sada se vratio, nogomet je takav. Amer je kvalitetan igrač, koji je i reprezentativac... Sigurno da će ponovo biti jedan važan igrač za Dinamo, naravno, ako ostane s nama, i pomoći će nam u ostvarivanju ciljeva - rekao je Gavranović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.