EURO 2020

Jedan od junaka Danske priznao da je daltonista: Nekad ne prepoznajem saigrače

Dilejni igra odlično prvenstvo, a bio je i strijelac prvog pogotka u četvrtfinalu protiv Češke (2:1)

Dilejni: Sjajni veznjak Danske. TWITTER

E. Ćosić

5.7.2021

Jedan od junaka reprezentacije Danske koja iščekuje polufinalni duel protiv Engleske je Tomas Dilejni (Thomas Delaney). Veznjak Danske i član Borusije Dortmund igra odlično na ovom prvenstvu, jedan je od ključnih igrača tima, a bio je i strijelac prvog pogotka u četvrtfinalu protiv Češke (2:1).

Dilejni pažnju ne privlači samo fudbalskim kvalitetima, već i iskrenošću, pa je tako prilikom primanja nagrade za najboljeg igrača utakmice protiv Češke priznao da je važan gol postigao nakon svoje greške.

- Striger Larsen (Stryger) je centrirao iz kornera, a ja sam pogodio glavom. Međutim, to sam napravio tako što sam bio na mjestu predviđenom za drugog saigrača kada smo vježbali prekide. 

Reprezentativac Danske je svojom iskrenošću oduševio i prije početka Svjetskog prvenstva 2018. godine. Na stanici "DR P3"  jedan navijač je priznao kako nije mogao prepoznati razlike između dresova na prijateljskoj utakmici Danske i Meksika zato što je slijep za razlike između crvene i zelene boje. Odmah nakon njega u program se javio drugi gledatelj: 

- Pozdrav, zovem se Tomas. Također sam daltonist, kao i navijač maloprije. Nažalost, to se događa. Nedavno sam igrao utakmicu i nisam mogao razlikovati saigrače od protivnika - rekao je Dilejni koji je identitet otkrio kada ga je voditelj pitao za koju ekipu igra.


- Teško je opisati to. Kao da vidite različite nijanse iste boje. Inače mi pomaže kada moja i protivnička ekipa imaju različite boje šorceva, ali protiv Meksika samo i mi i oni nosili bijele, što mi je još više kompliciralo ionako tešku situaciju. Nastojao sam sebi olakšati gledajući u lica igrača, ali to sam morao raditi jako brzo kako ne bi izgubio loptu - objasnio je kasnije za dansku državnu televiziju.



Dilejni i Rogić u remiju Danske i Australije (1:1) na prvenstvu u Rusiji. TWITTER

Ovo njegovo priznanje bilo je tako važno da su se na Svjetskom prvenstvu Australija i Danska dogovorile da igraju u rezervnim dresovima kako ne bi bunili Dilejnija, zbog čega je on bio zahvalan protivnicima.

- Mogli su tražiti drugu boju i koristiti to protiv mene. Sigurno ne bih prepoznao žutu boju dresova - poručio je Dilejni. Utakmica Danske i Australije je na kraju završena 1:1, a Dilejni je nakon prvenstva u Rusiji napravio transfer u Borusiju Dortmund vrijedan 20 miliona eura.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.