EURO 2020

U susret polufinalnom duelu: Šest najboljih prijašnjih okršaja Italije i Španije

Fudbalske velesile i stari rivali sastaju se večeras u okviru polufinala Evropskog prvenstva

Finale 2012.godine: Španci slave, Italijani tuguju. TWITTER

E. Ćosić

6.7.2021

Stari rivali Italija i Španija večeras će odigrati utakmicu polufinala Evropskog prvenstva.

Bit će to 37. duel "Azura" i "Crvene furije", a jednu pobjedu više upisali su Španci (12), dok je 13 utakmica završeno bez pobjednika.

Prvi put su se sreli u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1934. godine. Njihov duel obilježila je afera zbog koje su "Azuri" prošli dalje. Naime, nakon produžetaka je bilo 1:1, ali tada se nisu izvodili penali, pa je novi susret odigran dan kasnije u kojem je legendarni Đuzepe Meaca (Giseppe Meazza) postigao jedini pogodak na meču koji zbog teških povreda nisu završila tri španska igrača (izmjene tada nisu bile dozvoljene).

Drugi meč ovih selekcija za pamćenje bio je onaj odigran na Evropskom prvenstvu 1988. godine kada je Italija u okviru grupne faze slavila sa 1:0, a jedini gol postigao je Đanluka Vijali (Gianluca Vialli). Zanimljivo, na ovom susretu je tada 19-godišnji Paolo Maldini dobio šansu i odigrao jednu od ključnih rola u pobjedi "Azura" pošto je u potpunosti zatvorio Mičela (Michael).

Lakat u lice za sadašnjeg selektora

Treći od šest sjajnih utakmica koje su ove dvije reprezentacije odigrale je onaj u okviru četvrtfinala Svjetskog prvenstva 1994. godine. Italija je bila bolja od Španije sa 2:1, a golove su postigli Dino Bađo (Baggio) i Roberto Bađo (Baggio) za Italiju, te Hose Luis Kaminero (Jose Luis Caminero) za Špance. Meč je obilježio i lakat Maura Tasotija (Tassotti) u lice Luisa Enrikea (Enrique), sadašnjeg selektora "Crvene furije".

Naredni vrhunski meč odigran je na Euru 2008, kada su se za plasman u polufinale šutirali penali. Nakon 0:0 u regularnom vremenu i produžecima, pristupilo se penalima, a bolje su se snašli Španci i sa 4:2 prošli dalje. Iker Kasiljas (Casillas) je odbranio šuteve Danijelea De Rosija (De Rossi) i Antonija Di Natalea. Na kraju su izabranici Luisa Aragonjesa (Aragones) osvojili Evropsko prvenstvo pobjedom nad Njemačkom (1:0).

Finale i debakl "Azura"

Četiri godine kasnije susreli su se u finalu Evropskog prvenstva, a tada je Španija sa 4:0 deklasirala Italiju. David Silva, Jordi Alba, Fernando Tores (Torres) i Huan Mata (Juan) su tresli mrežu Đanluiđija Bufona (Gianluigi Buffon) za odbranu naslova evropskog prvaka. 

Italijani su se koliko toliko osvetili na prošlom izdanju prvenstva Evrope, kada su u okviru osmine finala pobijedili sa 2:0. Tada su "Azuri" predvođeni selektorom Antoniom Konteom (Conte) bili bolji golovima Đorđa Kjelinija (Giorginio Chiellini) i Gracijana Pelea (Graziano Pelle). 

Vidjet ćemo kako će sada biti, ali sigurno da nas očekuje fudbalska poslastica. Utakmica je zakazana večeras za 21 sat, a bolji iz ovog susreta igrat će sa boljim iz duela Danske i Engleske. Veliko finale igra se u nedjelju, također na Vembliju. 

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.


Kladionica Mozzart na pobjedu Italije daje kvotu 2,65, dok je kvota na pobjedu Španije 2,85. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.