POGLED U HISTORIJU

Sve što niste znali o susretima "Furije" i "Azura" u polufinalu, podatak koji brine Italijane

Španci su stopostotni u ogledima za finale Eura

Italija: Hoće li se radovati. Twitter

N. Demirović

6.7.2021

U prvom polufinalu Evropskog nogometnog prvenstva večeras u 21 sat na londonskom Vembliju snage će odmjeriti Italija i Španija, a za obje reprezentacije bit će to peto polufinale u historiji.

"Furija" je u dosadašnja četiri polufinala sva četiri puta ušla u finale i pritom osvojila tri evropske krune, dok su "Azuri" od četiri pokušaja tri puta ušli u finale, a jednom i slavili. To je podatak koji brine Italijane, Španci nikada nisu izgubili polufinale

Prvo evropsko polufinale igrali su 1964. godine pobijedivši Mađarsku nakon produžetaka sa 2:1. Do novog polufinala dogurali su 1984. godine. Nakon 1:1 susret protiv Danske razriješili su kazneni udarci, a "Furija" je pobijedila sa 5:4. 


Španci traže prolaz u novo finale. TWITTER

Iduće polufinale igrali su 2008. protiv Rusije pobijedivši sa 3:0, a četiri godine kasnije u polufinalu pobijedili su Portugal boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 4:2.

Italija je na svom prvom Euru 1968. odmah otišla do kraja, ali uz mnogo sreće. U polufinalu je slavila protiv SSSR-a bacanjem novčića. Susret je završio bez golova, pa je odlučivala lutrija, koja je otišla na italijansku stranu.

Na novo polufinale Italija je morala čekati 20 godina, sve do 1988. godine. Suparnik je bio isti, ponovo SSSR, no Zbornaja je ovoga puta slavila sa 2:0.

Azzurri su u polufinalu nastupili i 2000. godine, a bio je to susret koji će golman Frančesko Toldo (Francesco pamtiti cijeli život. Odbranio je dva penala u regularnom toku utakmice. Susret je završio 0:0, a prilikom izvođenja jedanaesteraca ponovo je briljirao Toldo i odbranio još dva penala.

Posljednje polufinale Italija je igrala 2012. pobijedivši Njemačku sa 2:1, no u finalu je izgubila upravo od Španije sa 0:4.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.