EURO 2020

Ogorčeni Pike traži izmjenu pravila za šutiranje penala

Španija je sinoć eliminisana u polufinalu Evropskog prvenstva od Italije poslije izvođenja jedanaesteraca

Pike: Od reprezentacije se oprostio nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine. TWITTER

E. Ćosić

7.7.2021

Fudbalska reprezentacija Španije završila je učešće na Evropskom prvenstvu nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca protiv Italije (4:2, ukupno 5:3). Nakon poraza "Crvene furije" oglasio se bivši reprezentativac Džerard Pike (Gerard Pique) koji je ogročen sistemom po kojem se penali šutiraju.

Kako je Pike objavio na svom Tviteru, reprezentacija koja prva šutira je uvek u ogormnoj prednosti i zato bi trebalo menjati sistem.

- Nije slučajno da su tokom velikih takmičenja koja su upravo u toku, Euro i Kopa Amerika, u sve četiri penal serije do sada pobedile ekipe koje su prve šutirale. Statistika pokazuje da one imaju više opcija. Na turniru kao što je ovaj to nije pošteno jer ekipa koja penale izvodi kao druga, kreće hendikepirana - napisao je ogorčeni Pike, koji je potom predložio savršeni koncept za izvođenje jedanaesteraca: - Najbolji koncept je ABBAABBAAB, jer tako bi pritisak bio manji na reprezentaciji koja promaši penal.

Podsjećamo, Italija se plasirala u finale nakon što je u penal seriji slavila sa 4:2. Manuel Lokateli (Locatelli) je promašio prvi penal, a onda su pogađali Andrea Beloti (Belotti), Leonardo Bonući (Bonucci), Federiko Bernardeski (Federico Bernardeschi) i Žoržinjo (Jorginho). Kod Španaca su promašivali Dani Olmo i Alvaro Morata, a pogađali su Džerard Moreno (Gerard) i Tiago Alkantara (Thiago Alcantara).

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.