EURO 2020

Safet Sušić iz Pariza za "Avaz": Kad Engleska igra na Vembliju, to je superfinale

Ne, ne vidim Dance u završnoj utakmici Eura 2020. Također, za finalnu utakmicu s Danskom ne bi ni bio toliki interes, kaže legendarni Pape

Sušić: Francuzi su bili dosta realni nakon ispadanja. Avaz

Piše: G. Šumar

7.7.2021

Naš fudbalski stručnjak Safet Sušić (67), koji Euro 2020 prati iz Pariza, ističe da je do polufinalnih utakmica bilo dosta iznenađenja. Kako kaže, bez problema je u polufinalu očekivao Njemačku i Francusku, ali su te dvije selekcije ispale već u prvoj nokaut-fazi - osmini finala, od Engleske i Švicarske.

Realni Francuzi

- Francuzi su bili dosta realni nakon ispadanja od Švicaraca našeg Dade Petkovića - rekao je Sušić za „Dnevni avaz“ te dodao:

- Ovdje skoro svi smatraju da nisu ni zaslužili više. Njihov selektor (Didje Dešan) je, ipak, puno kalkulirao, pogotovo u posljednjoj utakmici protiv Švicarske, kada je u tim ubacio jednog odbrambenog igrača više. Ne znam zašto mu je on trebao, jer igraš protiv jedne solidne selekcije - Švicarci su dobra ekipa. Ne trebaš se ti tu prilagođavati protivniku, nego izvesti ekipu koja uvijek igra svoju igru.

To je Dešan uradio na poluvremenu te utakmice...

- Da, to je promijenio i brzo su preokrenuli rezultat na 3:1. A kod tog rezultata i kvaliteta koji imaš ne treba ti više selektor. Ne treba ti ni golman, ali izgleda da je sudbina Francuza bila da ispadnu od Švicaraca... Ponavljam, nisu ni zaslužili više.


Veliki šok

Safet Sušić. Arhiva

Kako gledate na polufinalni duel Danska - Engleska, koji se igra danas u 21 sat? Obje ekipe su se dizale kroz turnir...

- Danci su, poslije velikog šoka u prvoj utakmici i slučaja „Eriksen“ (poraz od Finske - 0:1, op. a.), izgubili i drugu utakmicu, ali su prošli dalje sa samo tri boda. Poslije toga igrali su sve bolje i bolje. Nisam siguran da će njih Englezi dobiti lako. Uostalom, Danci su već jednom bili evropski šampioni, kada su otišli na Evropsko prvenstvo 1992. godine umjesto bivše Jugoslavije...

Ne vjerujem da opet mogu ponoviti taj uspjeh, ali nikad se ne zna - kad dođeš među četiri ekipe, sve je moguće. Prema tome, u finalu vidim Engleze. Ne, ne vidim Dance u završnoj utakmici Eura 2020. Također, za finalnu utakmicu s Danskom ne bi ni bio toliki interes... Kad Englezi igraju na Vembliju, to je superfinale.

Ipak, jeste li i Vi od Engleza očekivali više, pogotovo u grupnoj fazi?

- Oni su imali prednost jer su, osim posljednje utakmice u Rimu, sve ostale igrali kod kuće. Inače, nazad imaju ta dva centralna odbrambena igrača, koji drže cijelu zadnju liniju. Još nisu primili nijedan gol, a to nije mala stvar... Mada, po onome što sam vidio do polufinala, Italija je najbolja ekipa. Zaista su igrali dobro, baš svi, svi znaju da igraju, ne kalkuliraju. Na svim pozicijama imaju dobre igrače. Pobjegli su i od katenača, što je, naravno, zasluga selektora Roberta Mančinija (Mancini).

Četvrti val korone

Ima li šta novo u vezi s Vašim novim trenerskim angažmanom?

- Nema, barem zasad, niti sam pokušavao nešto da tražim. Kad vidim kakva je situacija u svijetu, svaki dan nove informacije... Sad se očekuje taj četvrti val korone. Navodno, ovdje ga očekuju već krajem jula, tako da mi se nigdje ni ne ide - rekao je legendarni Sušić.

Drago mi je zbog Petkovića

- Drago mi je što je Petković sa Švicarskom ostavio odličan dojam. Da nije bilo onog crvenog kartona protiv Španije, ko zna šta bi kasnije bilo. A penali su ipak lutrija. Postigli su lijep uspjeh, velika je stvar doći u četvrtfinale, gdje su igrali neriješeno s jednom Španijom. To je najveći uspjeh Švicaraca, koji su na kraju zauzeli peto mjesto - istakao je popularni Pape.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.