EURO 2020

Vahid Halilhodžić iz Francuske za „Avaz“: Sretno rođeni

Petković je odličan trener, koji, nažalost, u bh. javnosti nije zastupljen onoliko koliko zaslužuje, ističe popularni Vaha

Halilhodžić: Italija i Manćini su ostvarili veliki uspjeh. Avaz

Piše: G. Šumar

8.7.2021

Naš proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić (69) u razgovoru za „Dnevni avaz“ analizirao je polufinalni duel Eura 2020 Italija – Španija, koji je odlučen nakon penala 4:2 (1:1).


Plan igre

- Polufinalni meč dvije fudbalske velesile koje imaju bogat pedigre - bivši evropski i svjetski prvaci, za mene je bio i malo „iznenađenje“ ili, bolje rečeno, osvježenje, jer u posljednjih desetak godina nisu ostvarivali velike uspjehe - rekao je Halilhodžić i dodao:

To je bila taktička utakmica prestiža. Iako su imali isti sistem i organizaciju, plan igre je bio različit. Normalno, Španci su više išli na posjed lopte, gdje tradicionalno dominiraju – vjerovatno imaju najveći postotak u tom segmentu igre. Međutim, posjed lopte ne znači da ćeš pobijediti. Na velikim takmičenjima u tri utakmice dvije pobjeđuju ekipe s manjim posjedom. Tako su i Špance pobijedili Italijani, koji su u svojoj igri imali malo promjena, tehničkih. Verati (Marco Verratti), Žorginjo (Jorginho) i Barela (Nicolo Barella) su dobri tehničari, ali posjed lopte je, ipak, pripao Špancima, koji imaju jedan veliki nedostatak – nemaju vrhunskog napadača.

Alvaro Morata je svojim ulaskom, kako kaže Halilhodžić, napravio preokret i postigao divan gol, ali on nije igrač koji može praviti razliku.

- Inače, te dvije reprezentacije nemaju velika imena, poput Francuske, Engleske, Portugala ili Belgije, tako da je to pobjeda kolektivnog duha, ekipe. Utakmica je očekivano bila tvrda, a na kraju čak nisam mogao ni da gledam penale. Pobijedio je sretniji tim, a jesu li to zaslužili, to je već drugo pitanje. U svakom slučaju, ovo je veliki uspjeh reprezentacije Italije i selektora Roberta Manćinija (Mancini), koji je napravio dobru mješavinu mladosti i iskustva, posebno s dva centralna defanzivna igrača, Kjelinijem (Giorgio Chiellini) i Bonućijem (Leonardo Bonucci) – ističe Vaha.

Nije stvoreno puno šansi, pred oba gola.

- Italijani su postigli gol iz polušanse, nakon kontranapada. Inače, Italijani su pokušavali da poslije osvojene lopte razviju brzi napad. Iz jednog takvog su i postigli gol. S druge strane, Španci su, možda, imali čak i previše tih pasova, iako je tu bilo i upadanja iz dubine, u prazan prostor. No, nije bilo ni mogućnosti za postizanje više golova - analizira Halilhodžić.


Vahid Halilhodžić. Arhiv

Glavni favoriti

S obzirom na to da već duže vrijeme živi u Parizu, logično pitanje je bilo: Kako ste vidjeli (pre)rano ispadanje „Trikolora“, koji su bili glavni favoriti za tron?

- Da, oni su bili glavni favorit za titulu, ali u njihovom taboru su se dešavale neuobičajene stvari. Igrači su se prvo žalili na neke uvjete, što je i tipično za Francuze. Iako imaju izvanredne pojedince, došlo je do nečega što nije dobro. To ispadanje je odjeknulo senzacionalno, pogotovo u Francuskoj i sad selektor i pojedini igrači trpe velike kritike. To je još jedan dokaz da ne igraju imena - ako nema zajedničkog duha, te smanjenog upliva individualizma i egoizma velikih igrača, nema ni rezultata.

S druge strane, selektor Švicarske, kako ističe Vaha – naš Vladimir Petković, odlično je pripremio i vodio utakmicu.

- Odličan je trener, koji, nažalost, u bh. javnosti nije zastupljen onoliko koliko zaslužuje. Treba mu čestitati, on je pravi Bosanac i Hercegovac i baš mi je drago što je uspio napraviti veliki rezultat. On je veoma skroman dečko, a ostvaruje velike uspjehe. Nažalost, na našim prostorima trebaš prvo pripadati tim političkim frakcijama da bi došao do izražaja. Zbog toga mi je baš drago zbog Petkovićevog uspjeha, jer ga poznajem, i kao trenera, i kao čovjeka. Čestitam mu na velikom uspjehu – zaključio je Halilhodžić.

Veliki povratak Veleža u Evropu

Velež danas, nakon 33 godine, ponovo igra u Evropi.

- Razgovarao sam s predsjednikom „Rođenih“ Šemsudinom Hasićem, nažalost, ne mogu doći na tu utakmicu. To je veliki povratak Veleža na evropsku scenu. To je fantastično i jedan podstrek za dalje, jer treba samo pogledati gdje je Velež bio ne tako davno, a gdje je sada. Zaista treba čestitati svim tim ljudima koji su izdigli taj naš klub, a bilo je i pritisaka i političkih igara da se ugasi FK Velež. Dobro sam upoznat s tim. Uspjeli smo da ga održimo u životu, a ponovni nastup u Evropi je najbolja nagrada za sav taj trud, muke, nerviranja, rad. Veoma sam ponosan što pripadam tom klubu u kojem sam proveo najljepše dane. Sretno, „Rođeni“, u Evropi - ističe Halilhodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.