EURO 2020

Amar Osim: Svi pričaju o penalu, a niko ne kaže da je Engleska bila neuporedivo bolja

Najtrofejniji bh. trener je stručni komentator "Indexa"

Osim: Bez obzira što je penal bio domaćinski dosuđen. ARHIVA

E. Ćosić

8.7.2021

Reprezentacija Engleske pobjedom nad Danskom (2:1) u produžecima izborila je veliko finale Evropskog prvenstva. To je prvo finale za selekciju "Tri lava" na prvenstvu Evrope, a prvo jednog velikog takmičenja nakon 55 godina.

Ipak, nisu svi oduševljeni pobjedom izabranika Gereta Sautgejta (Gareth Southgate), naročito oni čije simpatije su pokupili Danci, pa se na sva zvona trubi kako nije postojao prekršaj nad Rahimom Sterlingom (Raheem) i kako je Engleska dobila nepostojeći penal. 

Podsjećamo, Hari Kejn (Kane) je pri rezultatu 1:1 šutirao, odbranio mu je Kasper Šmajhel (Schmeichel), ali lopta se odbila do engleskog napadača koji je pospremio u mrežu u 104. minuti meča.

Jedan od onih koji tvrde da su Englezi ipak zasluženo slavili, pošto su bili bolji je bivši šef stručnog štaba Željezničara i najtrofejniji bh. trener Amar Osim koji je stručni komentator na "Index.hr".



Englezi neuporedivo bolji

- Vidim da niko ne priča o tome da je Engleska bila neusporedivo bolja i kvalitetnija te da je zaslužila proći u finale. Za mene je to nepravedno. Istina, penal je bio sporan i domaćinski je dosuđen, ali Danska je bila raspadnuta ekipa u drugom poluvremenu, punih 60 minuta nisu postojali na terenu. Engleska je dominirala, možda nije stvarala previše šansi, ali gol je stalno visio u zraku i da nije pao nakon penala, siguran sam da bi ga do kraja utakmice nekako uvalili, barem na silu, rekao je Osim, te dodao:

- Zato mi je krivo što sudija nije otišao pogledati snimku, jer da jest, nema sumnje da bi promijenio odluku, a onda niko ne bi pričao o nekakvoj krađi ili pristrasnom suđenju. Nažalost, to se nije dogodilo, a suđenje je općenito bilo jako loše, kao prije 15 ili 20 godina. Ipak, ponavljam, nepravedno je da se cijela utakmica i apsolutna dominacija jedne ekipe svede na jedan sumnjiv penal.

Italija pokazala bolji fudbal

- Istina, dosadni su i predvidljivi, ali zar kondicija u modernom fudbalu nije kvaliteta i nivo više? Zar mogućnost prilagođavanja nije nivo više? Zar širina kadra nije nivo više? Sve je to fudbal. Ne pričamo o šahu, pa da je nešto zabranjeno. Možda nisu lijepi za gledati, možda nisu atraktivni, možda su dosadni i nerviraju nas, ali su u finalu. Misliš, nemaju pojma, posebno kad znamo koliko novca koštaju, ali Geret Sautgejt (Gareth Southgate) se pametno opredijelio za igrače koju mogu tri dana trčati i protivnike lomiti silom. Očito je pogodio - konstantacija je Osima koji nastavlja:

- E sad, hoće li to biti dovoljno u finalu protiv Italije, nadam se da neće. Italija je, za razliku od Engleske, pokazala sjajan fudbal, lijep za oko, fudbal za uživanje. Međutim, zbog razloga koje sam naveo činjenica je da su se u finalu našle dvije ekipe koje su na ovom turniru pokazale daleko najviše i zasluženo će se boriti za titulu.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.