KOPA AMERIKA

Okršaj velikana na Marakani: Brazil ili Argentina?

Ono što najviše želim je titula s nacionalnim timom, istakao je Leo Mesi

Nejmar: U finalu će pobijediti Brazil. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

10.7.2021

Najveću utakmicu koju može ponuditi južnoamerički fudbal Argentina – Brazil u finalu Kopa Amerike gledat ćemo po našem vremenu od 2 sata u noći sa subote na nedjelju, odnosno noć prije finalnog okršaja Eura 2020 između Engleske i Italije. Prvi put nakon 2007. godine Brazil i Argentina susrest će se u finalu Kopa Amerike, a igrat će na legendarnoj Marakani u Rio de Ženeiru.


Četvrto finale

Lionel Mesi. Arhiva

Brazil je branilac naslova iz 2019. godine, kad se, također, igralo u Brazilu, dok je Argentina posljednju titulu osvojila još 1993. godine. Ovo je četvrti put da se u finalu sastaju Argentina i Brazil. Argentinci su slavili 1937. u finalu igranom u Buenos Airesu s 2:0. Ponovo su se sastali u Limi (Peru) 2004. godine, a slavio je Brazil poslije penala s 4:2 (u regularnom dijelu je bilo 2:2), da bi 2007. godine Brazil bio uvjerljiv u Venecueli s 3:0.

- Želim Argentinu u finalu i navijam za njih. Ali u finalu će pobijediti Brazil - poručio je Nejmar (Neymar) prije nego je Argentina prošla Kolumbiju u polufinalu.

Jednako je zadovoljan ovim duelom bio i sjajni Lionel Mesi (Messi).

- To je finale kojem smo se svi nadali. Bit će vrlo tijesno i teško. Prvi cilj nam je bio da dođemo do finala. Sad želimo probati pobijediti - poručio je Mesi.

Njegova motivacija je i dalje ogromna, jer nikad nije osvojio neki veliki naslov s Argentinom. Izgubio je finale SP 2016., ali i Kopa Amerike 2007., 2015. i 2016.

- Ono što najviše želim je titula s nacionalnim timom - istakao je Mesi.


Ukupni skor

Rivalstvo Brazila i Argentine seže unazad do 1914. godine, kad je odigran prvi meč. Od tada je ukupno odigrano 107 utakmica, gdje je Brazil slavio u 48, a Argentina u 39, dok je 20 susreta okončano remijem. Gol-razlika je na strani Brazila - 166:161. Na Kopi su odigrali 33 utakmice, od čega je 15 pripalo Brazilu, 10 Argentini, uz osam neriješenih susreta.

Osvajači Kopa Amerike: 15 titula Urugvaj, 14 Argentina, devet Brazil, po dvije Paragvaj, Čile i Peru, te po jednu Kolumbija i Bolivija. Kombinirano su Brazil i Argentina osvojili sedam titula svjetskih prvaka i 23 naslova najboljeg u Južnoj Americi.

Kladionica Mozzart na pobjedu Brazila daje kvotu 2.35. Odigraj online i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.