EURO 2020

Enver Marić između finala na Vembliju i evropskog trijumfa “Rođenih”: Englezi će pobijediti, iako su Italijani bolji tim

Bolji smo od Iraca i nadam se da ćemo u revanšu igrati bolje te ponovo pobijediti, rekao je „Leteći Mostarac“

Marić: Fudbal je čarobna igra. Arhiva

Piše: G. Šumar

11.7.2021

U finalu Eura 2020 većeras (21 sat) će se na londonskom Vembliju sastati dvije fudbalske velesile – Italija i Engleska. Bit će to tek treći put da se te dvije reprezentacije susreću u završnici evropskih prvenstava. Historija je na strani Italijana, i ukupno i na Eurima, ali ovo je finale i, kako kaže legendarni „Leteći Mostarac“ Enver Marić (73), sve je moguće.


Teško prognozirati

- Teško je prognozirati ishod finala - rekao je Marić za „Dnevni avaz“ i dodao:

Obje reprezentacije mogu pobijediti i u finalni meč ulaze s istim šansama. No, mišljenja sam, iako su Italijani bolji tim, da će pobijediti Englezi. Igraju kod kuće i zbog toga mislim da imaju malu prednost, bez obzira na to što je Italija bolja ekipa.

Na konačan rezultat utječe dosta detalja, od samog otvaranje meča, do sportske sreće i svega onoga što može donijeti jedan duel velikih rivala.

- Fudbal je čarobna igra, u takvim utakmicama niko unaprijed ne zna šta će se dešavati na terenu. Sve zavisi i od dana – istakao je Marić.

U razgovoru s Marićem prokomentirali smo i sporni jedanaesterac koji je Engleze protiv Danaca doveo u finale.

- Nisam gledao zadnjih 15 minuta utakmice. Ali, svaki duel u šesnaestercu se može svirati penal. To jeste - nije, to je suvišna priča. Za nekoga nije, za nekoga jeste, prema tome, i sudija ima pravo na svoje mišljenje. U finalu ćemo vidjeti koliko su Englezi zaslužili da uđu u finale. Ako pobijede Italiju, onda su pravi – komentirao je Marić.


Enver Marić. Arhiva

Rani gol

Neizbježna tema s legendom „Rođenih“, ali i našeg fudbala, povratak je Veleža u Evropu i pobjeda (2:1) u prvoj utakmici prvog pretkola Konferencijske lige nad Kolerejnom.

- Najvažnija je pobjeda, ipak, igrali smo u Evropi nakon 33 godine. To je važno istaknuti. A sa svim ostalim nisam zadovoljan – iskren je Marić.

Na pitanje zašto, odnosno čime nije zadovoljan, Marić je odgovorio:

- Pa, igrom. Šta ima veze što smo bili bolji cijelu utakmicu kada to nismo realizirali? Toliko prilika, udaraca prema golu, ali ne i u gol. Nećemo sada praviti neke detaljnije analize, ali se nadam da ćemo pobijediti i drugu utakmicu – optimista je Marić.

Rani gol Iraca je malo poremetio Mostarce, koji su, također, kako je izjavio trener Feđa Dudić, bili i fascinirani atmosferom na sarajevskoj Grbavici. Ipak, dugo se igralo brz publike.

- Sve je tako u fudbalu. Nije lako igrati prvi put u Evropi, svi hoće da pokažu najbolje i onda ne ide kako ti hoćeš. Bolji smo od Iraca i nadam se da ćemo u revanšu igrati bolje te ponovo pobijediti. U prvoj utakmici igrači Veleža su bili u grču, to je bio problem. Bilo je puno udaraca prema golu, ali nisu pogađali gol. Imali su prilika da daju 10 golova. Nadam se da će u revanšu biti opušteniji i imati bolju realizaciju - zaključio je Marić.


Mostarske vrućine

Na pitanje kako podnosite mostarske vrućine, Marić odgovara:

- Ne pitajte me to. Ali, ljeto je, neka je vruće. U srijedu je bilo baš prevruće, tako da nisam mogao doći na utakmicu u Sarajevo, rekao je legendarni Marić..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.