EURO 2020

Evo zbog čega je Đorđo Kjelini jedinstven igrač večerašnjeg finala

Kapiten "Azura" sa mladom reprezentacijom igrao prvu zvaničnu utakmicu koju je ugostio novi Vembli

Kjelini: Ima 111 nastupa za "A" reprezentaciju Italije. TWITTER

E. Ćosić

11.7.2021

Večeras se od 21 sat u velikom finalu Evropskog prvenstva sastaju Engleska i Italija. "Azurima" je to četvrto finale, imaju jedno zlato iz 1968. godine, dok je Englezima ovo premijerni nastup u utakmici za trofej prvaka Evrope.

Mnogo je vrsnih fudbalera koji će večeras od prve minute zaigrati, puno je sjajnih igrača koji će priliku čekati sa klupa za rezervne fudbalere, ali jedan igrač je jedinstven. Đorđo Kjelini (Giorgio Chiellini) je zasjenio i Harija Kejna (Kane) i Ćiru Imobilea (Ciro Immobile) i Rahima Sterlinga (Raheem) i ostale.

Naime, iskusni italijanski defanzivac i kapiten "Azura" je jedini fudbaler koji je zaigrao u prvoj utakmici na novom Vembliju. U utakmici odigranoj 24. marta 2007. godine i susretu mladih selekcija Engleske i Italije samo "je preživio" Kjelini.

Kjelini blokira centaršut Rozeniora. TWITTER

U pomenutoj utakmici bilo je 3:3. Reprezentacija "Tri lava" je tada istrčala u sastavu: Kamp (Camp), Bejns (Baines), Kejhil (Cahill), Ferdinand, Rozenior (Rosenior), Reo Koker (Reo-Coker), Ričardson (Richardson), Bentli (Bentley), Rautledž (Routledge), Lita i Agbonlahor.

"Azuri" su meč započeli sa sljedećih 11: Ćurći (Curci), Kjelini (Chiellini), Andreoli (Andreolli), Mantovani, Potenca, Rosina, Montolivo, Noćerino (Nocerino), Pacini (Pazzini), Padoni i Rosi (Rossi).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.