SPORNA IZJAVA

Bild: "Gospodine Sautgejt, oprostite, vi ste ludi"

Čerčillovi protivnici bili su Hitler i Göring, a ne Tomas Miler i Manuel Nojer

Garet Sautgejt. Printscreen

A. Ka. / Bild

12.7.2021

Engleski selektor Garet Sautgejt (Gareth Southgate) je u petak na press konferenciji uoči finala Evropskog prvenstva protiv Italije spomenuo Drugi svjetski rat kao dodatnu inspiraciju njegovim igračima na Euru.

- Puno je događaja iz historije na koje mi kao nacija možemo biti ponosni. Neki ljudi su pokušali izvesti invaziju na nas, ali mi smo imali dovoljno hrabrosti da im se odupremo. Ne možemo skrivati da dio te energije nije bio prisutan na Vembliju protiv Njemačke. Nikad to nisam govorio igračima, ali znam da je to bio dio priče. Puno je stvari na koje možemo biti ponosni, a ne pridajemo im dovoljno pažnje. Uvijek se bavimo samo negativnim stvarima u našoj zemlji - rekao je Sautgejt.

Njemački list Bild dočekao je njegove izjave s naslovom "Gospodine Sautgejt, oprostite, vi ste ludi".

- Tačno je. Nacistička Njemačka je 1940. i 1941. bombardirala Englesku i željela je natjerati na predaju. Čelična volja Vinstona Čerčila (Winston Churchill) nije samo spasila njegovu zemlju nego je pomogla Evropi da se oslobodi od nacističkih zločinaca. On je s pravom nedavno proglašen najvećim Britancem u historijii. Gospodine Sautgejt, podsjetit ćemo vas: Čerčillovi protivnici bili su Hitler i Göring, a ne Tomas Miler (Thomas Müller) i Manuel Nojer (Neuer). Teško je vjerovati da je itko od gledatelja tko je bio na utakmici protiv Njemačke na Vembliju svjedočio kraju rata prije 76 godina. Čak ni engleski mediji, koji su voljeli potezati tu priču, to više ne rade. Rat više nije tema u svijetu nogometa - napisao je Bild i dodao:


- Njemački treneri Klopp i Tuchel donijeli su engleskom klupskom nogometu zadnje velike uspjehe. Zašto ne? Živimo u 2021., a ne u 1945. godini. Što vas je natjeralo na takve izjave? Jeste li gledali previše filmova o Čerčilu pa želite postati drugi najveći Britanac u historiji? Je li vas nacionalna zaluđenost nogometu preuzela? Jeste li razmišljali o vašem djedu koji je bio u mornarici pod Čerčilom? Mi Nijemci, koji smo zasluženo ispali, veselimo se velikom finalu. Ako Engleska pobijedi, to će biti zbog Sterlinga i Kanea, a ne zbog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.