FENOMENALNI FUDBALER

Pocrvenio na debiju, opraštao se od reprezentacije, ali sada je došao na svoje

Pobjedom nad Brazilom, Argentina osvojila Kopa Ameriku - Mesijev prvi trofej sa reprezentacijom

Mesi: Velika radost nakon osvajanja Kopa Amerike. TWITTER

Piše: E. Ćosić

15.7.2021

Konačno. Na oduševljenje mnogih ljubitelja najvažnije sporedne stvari, Lionel Mesi (Messi) osvojio je prvi veliki trofej sa reprezentacijom Argentinom. I to pobjedivši Brazil u Brazilu. 

Domaćini južnoameričkog turnira na početku su trebali biti Argentina i Kolumbija, pa kad je otpala Kolumbija, činilo se da će Mesi imati posljednju priliku da uz podršku svojih navijača dođe do trofeja sa "Gaučosima". Nedugo nakon Kolumbije otpala je i Argentina, a domaćinstvo je dobio Brazil koji je bio organizator i prethodnog turnira na kojem je došao i do trofeja.

Omaleni čarobnjak je protutnjao kroz prvenstvo, na kraju osvojio titulu prvaka Južne Amerike, a individualno izdominirao kao niko nikad ni na jednom reprezentativnom takmičenju. 

Debi kao iz noćne more

Na kraju je sve ispalo kao iz bajke za Lea Mesija i sve njegove fanove. Ali vratimo se unazad, na početak kao iz noćne more, na Mesijevo višestruko opraštanje od državnog tima nakon serije neuspjeha, raznorazne trzavice...

Podsjećamo, Mesi je za "A" selekciju Argentine debitovao u augustu 2005. godine u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske. Međutim, debi mu nije ustao u lijepom sjećanju, jer se po ulasku u igru na terenu zadržao svega minutu, pošto je dobio crveni karton.


 

Potjera za blagom

Nakon toga kreće avantura i velika potjera za trofej na koji će Mesi čekati sve do ljeta 2021. u Brazilu. Dvije godine nakon Mesijevog debija, "Gaučosi" su igrali za trofej Kopa Amerike, a u Venecueli su ih pregazili Brazilci sa 3:0 iako su "Karioke" na prvenstvo došle bez prvih zvijezda.

Nisu se Argentinci proslavili ni na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, kada su sa klupe predvođeni legendarnim Dijegom Armandom Maradonom ispali u četvrtfinalu poslije poraza od Njemačke (4:0). "Gaučosi" nisu mogli izboriti utakmicu za trofej, sve do 2014. godine i Mundijala u Brazilu.

Tada su Mesija i društvo u očaj bacili Nijemci pogotkom Marija Gecea (Mario Gotze) u 113. minuti. Nakon toga, Argentina je imala dva finala Kopa Amerike u dvije godine, ali je Čile oba puta bio koban. Kada je 2016. Čile bio bolji od Argentine nakon penala, jedan od tragičara "Gaučosa" bio je Leo Mesi, koji je ubrzo nakon tog finala najavio oproštaj od reprezentacije.


Oproštaj od reprezentacije

To je podijelo Argentince. Oni koji su tvrdili da ne može biti veći od Maradone su došli na svoje, a oni vjerni fanovi Mesija pokrenuli su kampanju "Don't go Leo" (eng. Ne idi Leo). Nije mu dugo trebalo da se vrati, a njegovi golovi su bili ključni za plasman Argentine na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Tamo ih je u osmini finala zaustavila silovita Francuska koja je na kraju i osvojila "Boginju", pa je ponovo nakratko odstupio od državnog tima. Tražio je odmor, ovog puta neobjavljujući povlačenje iz reprezentacije. Vratio se, a već naredne godine igralo se novo južnoameričko prvenstvo. 

Na žalost Mesija, Argentina je zaustavljena u polufinalu od, ispostavit će se kasnije, osvajača Brazila. Na kraju Argentinci nisu stigli ni do 3. mjesta, jer ih je pobijedio Čile, a Mesi je zaradio crveni karton nakon sukoba sa Gerijem Medelom (Gary).

Konačno

Kada je otpadanjem Argentine iz utrke za domaćinstvo posljednjeg izdanja Kopa Amerike, činilo se da će se Mesijevi snovi o osvajanju trofeja sa reprezentacijom srušiti jednom za svagdan. Mora igrati kod najvećeg rivala, bez podrške, a Brazil je igrao odlično. Slutilo je na novi trofej "Karioka", ali Mesi je još jednom pokazao o kakvom genijalcu je riječ.



- Mislim da je Bog čuvao ovaj trenutak za mene, protiv Brazila u finalu i to na njihovoj zemlji. Mislio sam na svoju porodicu kad se utakmica završila. Patili smo toliko puta. Otišli bismo na odmor i prvih nekoliko dana bili veoma tužni. Sada će biti drugačije - poručio je Mesi nakon osvajanja dugo čekanog trofeja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.