ISPOVJEST

Džo Kol: Murinjo nas je napravio odvratnim

Mrzili smo Liverpul i mrzili smo Mančester junajted. Žoze nas je napravio takvim, rekao je nekadašnji krilni napadač Čelzija

Džo Kol. Goal

G. Š. / The Greatest Game

15.7.2021

Nekadašnje krilo Čelzija Džo Kol (Joe Cole) ne krije da je portugalski trener Žoze Murinjo (Hose Murinho) i te kako pretjerivao i kao šef struke Plavaca. Toliko da ni Čelzijevi igrači, uprkos osvajanju dvije uzastopne titule, nisu baš uvijek uživali kod Murinja.


Čelzi je prije Žozea bio lijep klub

- Mrzili smo Liverpul i mrzili smo Mančester junajted. Žoze nas je napravio takvim. Napravio nas je odvratnim, rekao je Kol u podkastu Džejmija Karagera (Jamie Carragher) “The Greatest Game”, te dodao:

- Čelzi je prije Žozea bio lijep klub, zar ne? Fini igrači, protivnici su voljeli da igraju protiv nas, a poslije da se provedu u Londonu. Žoze je to odmah opazio i rekao: ‘Hoću da od ovih napravim gomilu protiv koje ne može da se igra i svi će da me mrze’. Trener je sve začinio i mi smo se povinovali.

A koje su Kolove prve asocijacije na taj odvratan fudbal? Okršaji sa Liverpulom Rafaela Beniteza.

- I Liverpul je bio odvratan rival, mi smo bili odvratan rival. To su bile s…nje uakmice, zar ne Kara? Mora da su bile toliko dosadne jer smo sve vrijeme pokušavali da poništimo ovo što onaj drugi uradi. Vjerovatno bi uživao samo neki italijanski trener. Mrzio sam ih, dođavola. Nije bilo prostora za igru. Kreni-stani, užasno. Ne sjećam se ama baš ničega sa tih utakmica - otkriva Džo Kol.

Sjeća se međutim koliko je bilo teško sarađivati sa Murinjom u pojedinim trenucima. Naprimjer, poslije poraza od Barcelone u prvom meču osmine finala Lige šampiona 2005. godine.

- Uvijek me je podbadao, uvijek je podbadao i neke druge momke. Kad smo izgubili na stadionu Kamp Nou sat vremena je kritikovao jednog po jednog: ‘Misliš da si top igrač? A zaledio si se na Kamp Nou. Nisi pokazao jaja. Ti si kao francuski reprezentativac, trebalo bi da znaš nešto, redom je "tukao" Murinjo, a jasno je da je ovdje na udaru bio i bar jedan iz tandema Vilijam Galas (William Gallas) – Klod Makelele (Claude Makelele).

- Razapinjao nas je sve na krst. Došao je do mene, mislio sam da će da me opali lijevim krošeom, a on prilazi meni i Daferu (Demijen Daf) i kaže: Vas dvojica ste bili OK”.


Žoze Murinjo. Arhiva

Anćeloti sušta suprotnost Murinju

Murinjo je na kraju otpušten 2007, a Kol je u klubu ostao do 2010. i Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti), Žozeovu suprotnost.

- Dolazim na prvi timski obrok i kasnim. Jedino prazno mjesto pored šefa. Ulazim i pomislim: ‘Koje s…nje, moram da sjedim pored šefa’. A on mi odmah sipa čašicu grape (vrsta italijanske rakije, op.a.). Pomislim, ovo mora da je neki test. I ispijem tu grapu, živeli šefe, beng! A on mi samo sipa novu čašicu. Karlo i ja smo tako cijele noći pili grapu. Momci su ga obožavali. Sušta suprotnost Murinju. Volio sam ga i kad bi me ostavio van tima. Znao je s ljudima, završio je Kol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.