ŽESTOKA KAZNA

FIFA bez milosti: Dvije godine transfer zabrane za klub iz Serije A

Specija kažnjena zbog kršenja pravila

Specija: Klub traži zamrzavanje kazne. TWITTER

E. Ćosić

16.7.2021

Međunarodna federacija fudbalskog saveza (FIFA) izrekla je danas tešku kaznu za Speciju. Ovaj italijanski klub koji se takmiči u Seriji A dobio kažnjen je dvogodišnjom transfer zabranom zbog kršenja transfer pravila kada su angažovali mlade igrače iz Afrike.

Najviša svjetska fudbalska organizacija je objasnila da je Specija, koja je inače u vlasništvu Amerikanca Roberta Plateka, dovela nekoliko maloljetnika iz Nigerije koristeći šemu usmjerenu na zaobilaženje pravila o transferu maloljetnika, ali i državnih imigracijskih zakona.

Tako će Specija na registraciju novog igrača čekati do kraja sezone 2022/23, a klub će također morati platiti kaznu od 544.000 dolara.

Nije poznato kada je načinjen prekršaj ili kada je FIFA započela istragu. Inače, američki investitor Robert Platek klub je preuzeo u februaru. Prošle sezone klub je okončao takmičenje u elitnom razredu italijanskog fudbala na 15. mjestu, a u novu sezonu će ući i sa novim trenerom, Tiagom Motom (Thiago Motta). 

Italijanski klub će uputiti žalbu i zatražiti zamrzavanje do saslušanja kazne. U tom slučaju bi Specija mogla registrovati nove igrače u o ovom prijelaznom roku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.