NAJVEĆI FUDBALSKI DOGAĐAJ

Svjetsko prvenstvo 2030. godine moglo bi se igrati na dva kontinenta

Razmatra se opcija da domaćinstvo dobiju Italija i Saudijska Arabija

Famozna "boginja". TWITTER

E. Ćosić

16.7.2021

Prije pet dana je spuštena zavjesa na prvenstvo Evrope koje se igralo u 11 različitih gradova i koje se ispostavilo kao promašaj, obzirom da je i predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin rekao kako se više nikad neće igrati u takvom formatu.

Međutim, FIFA bi mogla napraviti još veću ludost. Naime, britanski "The Athletic" prenosi kako se razmatra mogućnost organizovanja Svjetskog prvenstva na dva različita kontinenta, odnosno da domaćinstvo turnira 2030. godine dobiju Italija i Saudijska Arabija.

Inače, od Mundijala 2026. godine učešće će moći ostvariti 48 reprezentacija. Podsjećamo, naredno Svjetsko prvenstvo igra se u Kataru, dok će se 2026. godine igrati u Kanadi, Meksiku i SAD-u.

Plan je bio, piše "The Athletic", da Saudijska Arabija Mundijal organizuje zajedno sa Egiptom i Marokom, međutim pod pitanje je došla mogućnost da ove dvije afričke zemlje učestvuju u organizovanju Svjetskog prvenstva, a onda su se pojavili problemi oko komercijalizacije.

Tako se došlo na ideju da se prvenstvo organizuje u saradnji sa nekom evropskom državom, ali problem je velika udaljenost. Primjera radi, između Italije i Saudijske Arabije je oko 3.500 kilometara vazdušne linije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.