ROĐENI

Sead Kajtaz za „Avaz“: Ponosan sam na to što je Velež ponovo u modi

Nadam se da će “Rođeni” u četvrtak, ali i u revanšu, pružiti jak otpor favoriziranom atinskom AEK-u, koji ima kvalitetniji i puno skuplji tim, rekao je nekadašnji as Mostaraca

Sead Kajtaz. Arhiva

Piše: G. Šumar

21.7.2021

Nekadašnji as Veleža Sead Kajtaz (58), jedan od najboljih fudbalera svih vremena rođenih u Mostaru, ponosan je, kako kaže, što su “Rođeni” ponovi u modi.


Skuplji tim

- Izuzetno mi je drago što je Velež, kao prvo, ponovo u Evropi, gdje mu je naravno uvijek i bilo mjesto, te što je u prvom kolu Konferencijske lige izbacio Irce, rekao je Kajtaz za „Avaz“, te dodao:

- Nadam se da će “Rođeni” u četvrtak, ali i u revanšu, pružiti jak otpor favoriziranom atinskom AEK-u, koji ima kvalitetniji i puno, puno skuplji tim. No, u fudbalu se nikad ne zna šta utakmica može donijeti, sve je moguće, pa zašto ne pokušati proći i AEK.

Tržišna vrijednost igrača atinskog kluba, prema njemačkom Transfermarktu, iznosi 34,6 miliona eura, a Veleža skoro sedam puta manje - 5,35 miliona eura.

- Početak je sezone, ekipe još nisu u top-formi, a Velež je izuzetno dobro odigrao obje utakmice s Ircima i zasluženo prošao dalje. Međutim, veliki dobitak je i to što ponovo cijela Bosna i Hercegovina, ali i šire, ponovo biranim riječima priča o “Rođenim”, ističe nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije, koji je prošao sve selekcije mostarskog kluba.

Analizirajući igru i tim Veleža, Kajtaz smatra da “Rođenim” fali napadač - gol-igrač.

- Možda da se nađe još jedan napadač, to bi onda bilo idealno. U obje evropske utakmice imali smo dosta šansi koje su se morale bolje realizirati te bi onda i rezultat pokazivao pravu sliku s terena.


Mogu li “Rođeni” u četvrtak iznenaditi favoriziranog protivnika iz Atine. FK Velež

Sjajna atmosfera

Inače, Kajtaza je prvi duel protiv Kolerejna (2:1) na Grbavici podsjetio na nekadašnja finala Kupa Maršala Tita koja je Velež pobijedio i osvojio protiv Željezniičara (3:2 – 1981. godina) i zagrebačkog Dinama (3:1 – 1986. godina).

- Za razliku od ta dva finala koja su odigrana na beogradskoj Marakani, sada je Grbavica bila „ofarbana“ u crveno. Toliko je bilo te naše raje na tribinama, gromoglasna podrška svih 90 minuta – i kada se gubilo, baš je bilo fascinantno. Milina je bilo ponovo pogledati crvene tribine. Kasnije su došle i pobjede, prolaz dalje. Jednostavno, sve je bilo kako treba, ističe Kajtaz.

Na konstataciju da je velika šteta što se ta utakmica nije igrala u Mostaru ili na nekom još većem stadionu, naš sagovornik dodaje:

- Naravno, ali opet je bio baš fantastično. Baš sam se oduševio, jer je atmosfera bila veličanstvena.


Mostar opet živi za ’Rođene’

- Drago mi je što je atmosfera u i oko Veleža ponovo na zavidnom nivou, ali i pobjednička. U Mostaru – na svakom mjestu, na ulici, kafiću… priča se samo o “Rođenima” i novim uspjesima. Mostar ponovo živi za Velež, baš je lijepa atmosfera, rekao je Kajtaz.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.