KONFERENCIJSKA LIGA

Džemal Hadžiabdić: ’Rođeni’ nisu bez šansi protiv Grka

U Mostaru za tri godine napravljeno čudo. Zahvaljujući čelnicima Veleža i treneru Dudiću, očekujem snažan otpor, rekao je popularni Čorba

Hadžiabdić: Dudić je trenutno jedan od najpotentnijih trenera na prostorima bivše Jugoslavije. FK Velež

Piše: G. Šumar

21.7.2021

Mostarac Džemal Čorba Hadžiabdić (67), jedan od najboljih bh. fudbalera i trenera svih vremena, nije iznenađen posljednjim uspjesima Veleža, koji su plod temeljnog i sistematskog rada.


Dobar skauting

- Kod nas većina ljudi kaže: “Jesam li ti rekao” – kad nešto završi - rekao je Hadžiabdić za „Dnevni avaz“ te dodao:

Međutim, prije prvog duela s Ircima (2:1) sam rekao da će biti 3:1. Ipak, velika je razlika u kvalitetu. Objektivno to treba prihvatiti, iako su neke situacije, možda, nekoga dovodile u sumnju. No, iznenađenje nije dolazilo u obzir.

Nekadašnji defanzivac „Rođenih“ i engleskog Svonsija, koji je za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao 20 utakmica, te kao trener ostavio dubok trag u arapskom fudbalu, smatra da Velež nije bez šansi sutra protiv atinskog AEK-a, u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige.

- Velež ima dobre šanse zbog toga što je psihološki rasterećen, niko ne očekuje da će tu nešto napraviti. Ali, ja sam uvijek optimist. Neće to biti baš tako kako misli sportska javnost - da će AEK lako doći do trećeg pretkola. Zahvaljujući čelnicima Veleža i treneru Dudiću, očekujem snažan otpor “Rođenih”. Prisustvujem treninzima Veleža, vidim kako rade, tako da mislim da AEK neće lako proći Velež - ističe popularni Čorba.

Grčko prvenstvo počinje tek za mjesec, što bi mogla biti mala prednost Veleža.

- Može biti, ali i ne mora. Velež je već odigrao tri zvanične utakmice, a za igrače je najvažnije da igraju. Uvijek sam više volio da igram utakmice, nego da treniram. Velež je već u jednoj solidnoj, pristojnoj takmičarskoj formi, a dobro stoji i fizički. Planove remeti „samo“ povreda Samira Radovca. S druge strane, AEK je prije četiri-pet u prijateljskoj utakmici pobijedio kiparski Apolon s 3:0. Trener Veleža već ima snimak te utakmice, odnosno dobar skauting. On to fino radi, 24 sata je posvećen svom poslu, tako da ga Grci ne mogu iznenaditi, ni sa sastavom, ni bilo čim drugim. Dudić sve to već ima kod sebe, pripremljeno, tako da bar s te strane ne bi trebalo biti iznenađenja - analizira Hadžiabdić.


Džemal Hadžiabdić. FK Velež

Dobar posao

Na konstataciju - ako jedan fudbalski stručnjak tako priča o treneru “Rođenih”, onda on sigurno vrijedi puno, dodaje:

- Govorim objektivno. Mi svi patimo od neke prošlosti, svi imamo neki ego. A ja govorim ono što vidim, svi vidimo da je u Mostaru za tri godine napravljeno čudo. Ne, nije to Dudić mogao napraviti sve sam. Važno je da ima sve ono što treba treneru, a to je da igrači na vrijeme dobivaju plaće, odnosno da uprava Veleža radi izuzetno dobar posao. A trener bira i dovodi igrače prema svojim vizijama, u zavisnosti od toga koji će igrati sistem. Znači, sve je odlično posloženo u jedan sistem organizacije kluba. Inače, kod nas, kako kaže Hadžiabdić, uvijek vlada ljubomora, pesimizam, ali on nije tako odgojen.

-Mislim da je Dudić trenutno na prostorima bivše Jugoslavije jedan od najpotentnijih trenera - zaključuje Hadžiabdić

Primorac i Slišković

Hadžiabdića smo u ponedjeljak zatekli u Mostaru u društvu nekadašnja dva asa “Rođenih” - Blaža Sliškovića i Bore Primorca.

- Vratio sam se u Mostar. Volio bih još da radim, jer volim taj posao, ali većinom mi kažu da sam star. Ma, najvažnije je zdravlje, a sve ostalo ide po svom - rekao je Hadžiabdić i dodao:

Primorac je došao da gleda Velež – Posušje. On radi skauting za Hajduk, kao i u omladinskoj školi Splićana. Malo smo se vratili u neka druga vremena, izmijenili mišljenja i to je dobro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.