INTERVJU

Meho Kodro za "Avaz": Ne vidim razlog zašto Velež ne bi napravio senzaciju u Grčkoj

- Naravno da se mogu nadati prolasku u 3. pretkolo. Ali, s tim se ne treba opterećivati. Velež je pokazao na Grbavici jednu taktičku zrelost, energiju, talenat, brzinu.., smatra legenda bh. fudbala

Kodro je veliki optimista pred revanš duel AEK-a i Veleža. Arhiv

Piše: Mirza Kadić

24.7.2021


Proslavljeni bh. fudbaler i bivši selektor reprezentacije BiH, a danas trener švicarskog kluba Losane (FC Stade Lausanne-Ouchy), Meho Kodro, novu sezonu Švicarske druge lige počeo je remijem (1:1) s Vinterturom u 1. kolu.

Kao i svi veliki navijači i zaljubljenici u FK Velež, i Kodro je jedva čekao da sjedne pred TV ekran i isprati još jednu historijsku utakmicu svojih Rođenih u Evropi nakon 33 godine evropskog posta.

Velež je, podsjetimo, nakon eliminacije Kolerajna (2:1, 2:1) za protivnika u 2. pretkola UEFA Konferencijske lige dobio grčkog velikana AEK-a, koji je na kraju poražen na Grbavici rezultatom 2:1 u fantastičnoj utakmici Veleža. Tako će Mostarci kao bh. predstavnici dostojni Evrope putovati sljedeće sedmice na revanš u Atinu po novu senzaciju.



Sve se poklopilo

U razgovoru za portal „Avaza“ nekadašnji napadač Veleža, Sosijedada, Barcelone.., nije krio oduševljenje rezultatom koji je ostvario Velež.

- Nećemo pogriješiti ako kažemo da je ovo bila historijska utakmica, jer ona jeste takva. Poklopilo se mnogo nekih stvari i okolnosti koji je čine posebnom utakmicom. Tako čekanje dugo čekanje evropskog nastupa, i onda se desi nastup protiv jedne velike ekipe poput AEK-a i to u fantastičnom ambijentu koji je stvoren. To je plod jednog velikog rada pogotovo u zadnje tri - četiri godine.  Nagrada je ovo za sve one koji su podizali klub pogotovo za ovu strukturu ljudi koji su klubu u posljednjih nekoliko godina. Stvorena je jedna pozitivna euforija i odlična atmosfera, ističe Kodro.

Rasterećeni u Atini

Velež se, smatra Meho, ima pravo nadati čudu i plasmanu dalje nakon sjajne predstave u Sarajevu. 

- Naravno da se mogu nadati prolasku u 3. pretkolo. Ali, s tim se ne treba opterećivati. Velež je pokazao na Grbavici jednu taktičku zrelost, energiju, talenat, brzinu, i sam taj način na koji su prišli ovoj utakmici je odličan. Ovo je dokaz da u bh. fudbalu ima materijala da se napravi iskorak u Evropi, smatra Kodro.

Na pitanje šta očekuje u Atini, odgovorio je:

- Šta god da se desi, ovo će biti veliki podvig. Mogu ići rasterećeni i zašto ne pokušati napraviti iznenađenje. Slušao sam trenera Feđu Dudića i sviđa mi se kako je pripremio ekipu i kako vjeruje u sebe i igrače. Dakle, apsolutno ne vidim koji razlog može biti da spriječi Veleža da izbaci AEK-a. Ja sam optimista na osnovu onog što sam vidio na Grbavici, zaključio je Kodro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.