FUDBALERI IGRALI 2. KOLO

Het-trik Žinjaka u dramatičnoj pobjedi Francuza

Tri puta su vodili Južnoafrikanci, ali su Francuzi na kraju slavili rezultatom 4:3, Španci i Argentinci sigurni

Žinjak odigrao fenomenalnu partiju. AFP

Piše: M. Kadić

25.7.2021

Fudbalske olimpijske selekcije (U23) danas su nastavile takmičenje na Olimpijadi u Tokiju utakmicama 2. kola.

Najzanimljiviji duel odigran je u grupi A gdje je Francuska u 2. kolu teškom mukom savladala Južnu Afriku 4:3, i to nakon što Afrikanci u 40. minuti promašili penal za vodstvo, ali su ipak u 53. minuti poveli golom Kobamela Kodisanga.

Vodstvo je na njihovu žalost  trajalo samo četiri minute jer je Andre Pjer Žinjak (Andre-Pierre Gignac) zabio za 1:1.  Južna Afrika je u 72. minuti ponovo povela preko Evidensa Makgopa (Evidence) da bi opet Žinjak u 78. poravnao na 2:2.

Mokoena u 81. minuti ponovo donio prednost afričkoj selekciji, ali 35-godišnji veteran Žinjak četiri minut prije kraja iz penala kompletirao svoj het-trik za 3:3. Za konačnih 4:3 i prva tri boda za Trikolore pobrinuo se Tedi Savanijer (Tedy Savanier) koji je pogodio na asistenciju Žinjaka u drugoj minuti sudijske nadoknade. U ovoj grupi Japan je savladao Meksiko s 2:1 i zauzeo prvo mjesto sa šest bodova.

U grupi B Honduras je savladao Novi Zeland sa s 3:2, dok je Južna Koreja pregazila Rumune s 4:0. Sve četiri ekipe sad imaju po tri boda

Argentina je u grupi C golom Fakunda Meidne (Facundo) pobijedila Egipat 1:0, dok je Španija u istoj grupi pobijedila Australiju s 1:0, golom Mikela Ojarzbala (Oyarzabal) devet minuta prije kraja. Španija vodi s četiri boda ispred Australije i Argentine (po tri) i Egipta koji ima jedan bod.

U grupi D Brazil je odigrao samo 0:0 protiv Obale Slonovače, a obje ekipe su meč završile s 10 igrača, dok je Njemačka s 3:2 bila bolja od Saudijske Arabije.Brazil i Obala imaju po četiri boda, Njemačka tri, a Saudijci su bez bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.