TRANSFER MAJSTORI

Znate li koji klubovi su zaradili najviše od transfera u proteklih deset godina

Cifru od milijardu eura prešli Benfika, Atletiko Madrid i Čelzi

Benfika: Rasadnik talenata. TWITTER

E. Ćosić

27.7.2021

Specijalizirani portal za tržišne vrijednosti fudbalera i klubova "Transfermarkt" objavio je listu od deset klubova koji su napravili najvrijednije transfere od početka sezone 2011/12. Na vrhu liste je Benfika, koja je na ime izlaznih transfera inkasirala milijardu i 50 miliona eura, tridesetak više od Atletiko Madrida i 50 više od Čelzija. 

Portugalski velikan je najviše zaradio od transfera Žoao Feliksa (Joao Felix) u Atletiko Madrid vrijednog 127 miliona eura, prošlo ljeto su prodali Rubena Diaša (Dias) u Mančester siti za 68 miliona, a vrijedne transfere pravili su Ederson (40), Nelson Semedo (35), Raul Himenez (Jimenez, 35), te Viktor Lindelef (Victor Lindelof) i Renato Sančez (Sanches).

Atletiko je oborio rekord kupivši Benfikinog Žoao Feliksa, ali zarađivali su i "Jorgandžije", pa su imali luksuz i trošiti veliki novac na dolaske novih fudbalera. Antoan Grizman (Antoine Griezmann) je otišao u Barcelonu za 120 miliona, Lukas Hernandez u Bajern za 80, Rodri u Mančester siti za nešto više od 60 miliona, te Tomas Parti (Thomas Partey) u Arsenal za 50 miliona eura. 

Čelzi je najviše novca dobio kada je Real Madrid platio Edena Azara (Hazard) 105 miliona. Nakon transfera Belgijanca, slijede odlasci Diega Koste (Costa, 55 miliona), Oskara (Oscar, 55 miliona), Davida Luiza 48 miliona, te Juana Mate (Huan, 43 miliona).

U top deset su još Monako, Juventus, Barcelona, Borusija Dortmund, Roma, Real Madrid i Porto.


Feliks, Ederson i Ruben Diaš donijeli najviše novca Benfici. TRANSFERMARKT

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.