BH. STRUČNJAK

Darije Kalezić za "Avaz": Rođeni imaju čvrst evropski temelj

Došao sam u dobar klub i potpisao trogodišnji ugovor, rekao je Kalezić

Kalezić: Velež zaslužuje veliki kompliment. TWITTER

Piše: Goran Šumar

27.7.2021

Mostarac Darije Kalezić (51), koji je minulu sezonu završio na klupi nizozemskog Mastrihta, imenovan je za šefa stručnog štaba Utrehta U-21. 

- Došao sam u dobar klub i potpisao trogodišnji ugovor - rekao je Kalezić u razgovoru za "Dnevni avaz" i dodao:

- Već četiri godine sam, tako da kažem, pod lupom čelnika Utrehta. Konačno smo se dogovorili, a pristao sam jer mi ovaj ugovor daje perspektivu za budućnost. Poslije Grafšapa i Rode, koje sam vodio u Prvoj ligi, iako sam ostvario dobre rezultate, nisam mogao da napravim sljedeći iskorak. Ovo sada je neka druga ruta.



Moji "Rođeni"

A onda je odjednom popularni Kava okrenuo tok razgovora.

- Volio bih da razgovaramo i o mojim "Rođenim", a ne samo o meni. Prije svega, Velež zaslužuje veliki kompliment što je dugoročna vizija urodila plodom i počela davati rezultate. Ta dugoročna vizija je i u svom toku davala rezultate, samim tim što je Velež organizaciono postao samostalniji. Gradi se stadion, pomoćni tereni, izboren je prvo ulazak u Premijer ligu BiH, a potom i Evropu, a sada se uređuje i omladinski pogon. Najbitnije u toj dugoročnoj viziji je da su koraci, koji se prave, zdravi, a upravo njih je pravio Velež. Putem te vizije stekli su mnogo jaku bazu, odnosno temelje, kako bi danas ostvarivali i dobre evropske rezultate - analizirao je bivši fudbaler Veleža.

Dobra organizacija

Sadašnji rezultati su plod, kako kaže, veoma dobre organizacije i radne strukture.

- Dobri rezultati protiv Iraca i AEK-a su potvrdili da su "Rođeni" na pravom putu. Sada idu korak dalje s Omladinskom školom - traže kvalitetne trenere, kako bi u narednom periodu crpili igrače iz vlastitog pogona. Sve što rade rade baš dobro, što svima nama koji volimo i pratimo Velež daje optimizam - istakao je Kalezić.

Dvije opasnosti

Kalezić očekuje da će AEK, kako kaže, srljati u revanšu u Atini.

- Velež ima dvije opasnosti. Jedna je da se ne parkira blizu svog šesnaesterca, a druga su ofanzivni prekidi igre AEK-a. "Rođeni" se, ipak, sa zadnjom linijom moraju odmaći od svog gola. Ne treba, možda, igrati ni previsoko, ali se ne smiju uvući u svoj šesnaesterac. Također, "Rođeni" se moraju pametnije ophoditi prema njihovoj energiji, odnosno snazi koju troše u toku utakmice. Primjetio sam da su pali u posljednjih desetak minuta utakmice u Sarajevu, što je promijenilo sliku utakmice - podsjetio je Kalezić.

Karakter tima

Na pitanje može li Velež ponovo iznenaditi AEK, nekadašnji trener (osim spomenutih Grafšapa, Rode i Mastrihta) Zulu Varigema, Strokporta, PSV-a, El Tavona, Velingtona i Makasara odgovara:

- Imajući u vidu prvu utakmicu, zašto ne? Što se tiče kvaliteta, igrači Veleža prije svega trebaju vjerovati u sebe i s tom vjerom trebaju otići u Atinu - istakao je Kalezić.

Važnu ulogu u fudbalu igra i iskustvo.

- Ovaj tim "Rođenih" nema evropsko iskustvo. E, sad, kako će to biti tamo, hoće li se prepasti ili neće. Mislim da im taj karakter tima treba biti vodilja. Taj karakter nije napravljen u jednoj ili dvije utakmice, on je baza ili temelj Veleža - zaključio je Kalezić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.