PRIJATELJSKI SUSRET

U čast preminulim fudbalerima: Fiorentina i Espanjol igraju za razvoj sportske kardiologije

Slučaj Eriksena probudio svijest o velikom problemu koji je do sada odnio nekoliko života

Astori preminuo u martu 2018. godine. TWITTER

E. Ćosić

4.8.2021

Slučaj Kristijana Eriksena (Christian) na utakmici Evropskog prvenstva, kada se Danac srušio usljed srčanog zastoja, zabrinuo je sportsku javnost. Barem nakratko. Kada se pojavila vijest da je Eriksen dobro, da se uspješno oporavlja, priča je opet završila ispod tepiha.

Međutim, Fiorentina i Espanjol će se pobrinuti da problem sportske kardiologije dođe do izražaja. Dva kluba su dogovorila prijateljsku utakmicu (7. avgust) u kojoj će sav prihod uplatiti za razvoj ove grane medicine.

Tokom utakmica su od srčanih problema nastradali Miklos Feher i Mark Vivijen Fo (Marc-Vivien Foe), a u svojim hotelskim sobama Daniel Harke (Jarque) i Davide Astori. I to su tek neki od recentnijih i poznatijih tragičnih slučajeva u svijetu fudbala, a kako bi se to u budućnosti spriječilo, snage su udružili klubovi spomenutih fudbalera.

Fiorentina i Espanjol će igrati utakmicu u okviru prvog izdanja Kupa nepobjedivih, na kojem će ove sezone nastupiti još Roma i Sevilja. Ovaj turnir organizuje istoimeno udruženje, koje se od 2016. godine bavi ovim problemima, a u žižu javnosti su dospjeli nakon Eriksenovog slučaja.

- Urođena kardiomiopatija tihi je ubojica. Ta bolest ne pokazuje simptome godinama, a ako se ne otkrije, naglo se može pojaviti i izazvati srčanu smrt. Mladi sportisti često izvuku deblji kraj, jer napor i stalna fizička aktivnost mogu biti okidač ovog stanja. Brzim otkrivanjem rizičnih osoba kroz pretrage je esencijalno u prevenciji i borbi protiv ovog opakog neprijatelja. To je jedini put prema spavašanju što većeg broja života, na terenu i van njega - poručio je Simone Ambrosi, predsjednik udruženja "Unbeatables" (engl. nepobjedivi).

Na taj će se način ovi klubovi prisjetiti svojih prerano preminulih kapitena i lidera, a bit će to i povratak navijača na stadion Artemio Franki. Otprilike 3.000 navijača svjedočit će ovom dirljivom susretu, a prikupljeni će se novac uložiti i u nabavku defibrilatora u sportskim centrima i dvoranama, uz edukaciju o srčanim bolestima i postupku reanimacije (CPR), piše "Telesport.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.